Akdeniz’in Dibinden 900 Yıllık Haçlı Kılıcı Çıktı; Demir kılıç “deniz organizmalarıyla kaplı halde bulundu”
Akdeniz’in Dibinden 900 Yıllık Haçlı Kılıcı Çıktı
İsrail kıyılarında Akdeniz’in dibinde Kutsal Topraklar’a doğru yelken açan bir haçlıya ait olduğuna inanılan 900 yıllık bir kılıç bulundu.
İsrail Eski Eserler Kurumu, sülükayaklılarla kaplı, bir metre uzunluğundaki kılıcın amatör tüplü dalgıç Shlomi Katzin tarafından Carmel sahilinde, deniz tabanında keşfedildiğini açıkladı.
Kurumun Hırsızlık Önleme Birimi müfettişi Nir Distelfeld şunları söyledi:
Mükemmel durumda bulunan, iyi korunmuş kılıç güzel ve nadir bir buluntu ve belli ki bir Haçlı şövalyesine ait.
Kılıç deniz organizmalarıyla kaplı halde bulundu fakat görünüşe göre demirden yapılmış. Sizi 900 yıl geriye, şövalyeler, zırhlar ve kılıçlarla dolu farklı bir çağa götüren böylesine kişisel bir nesneyle karşılaşmak heyecan verici.
Haçlılar, kabaca modern İsrail devletinin konumuna tekabül eden Kutsal Topraklar’ın kontrolünü geri almak için 11. ve 13. yüzyıllar arasında Hıristiyan güçlerin askeri seferlerine katılanlara verilen isimdi.
Denizin dibindeki kumların kaymasının 30 cm uzunluğundaki kabzasıyla kendine özgü silahı ortaya çıkardığı düşünülüyor. Temizlenip restore edildikten sonra sergilenecek kılıcın yanında eski bir taş, metal çapalar ve çanak çömlek parçaları da bulundu.
Kurumun deniz arkeolojisi biriminin yöneticisi Kobi Sharvit, liman kenti Hayfa’nın yakınlarında doğal bir koy olan bölgenin denizciler için sığınak işlevi gördüğünü söyledi.
Sharvit, “Bu koşullar çağlar boyunca ticaret gemilerini cezbetti ve geride zengin arkeolojik buluntular bıraktı” dedi.
Carmel sahili, bir fırtınada eski gemilere barınak sağlayan birçok doğal koyu ve çevresinde tüm yerleşimlerin ve antik liman şehirlerinin geliştiği daha büyük koyları içeriyor.
Yüzücüler ve amatör dalgıçların eski buluntuları keşfetmesi, bu sporların artan popülaritesiyle son yıllarda büyüyen bir olgu haline geldi.
En küçük fırtına bile kumu hareket ettirir ve deniz tabanındaki kimi alanları gömerken diğerlerini açığa çıkarır. Bu nedenle, bu tür buluntuların rapor edilmesi hayati önem taşıyor ve mümkün olduğu kadar çok arkeolojik veriyi kurtarmak için bunları her zaman yerinde belgelemeye çalışıyoruz.
Bölgedeki arkeolojik buluntular, buranın sığınak arayan gemilerin demir attığı küçük ve geçici bir doğal liman işlevi gördüğünü gösteriyor. Çeşitli buluntuların tanımlanması, buranın 4 bin yıl önce Geç Tunç Çağı kadar erken bir tarihte kullanıldığını ortaya koyuyor.
Son kılıç keşfi, doğal koyun yaklaşık 900 yıl önce Haçlılar döneminde de kullanıldığını düşündürüyor.
Eski Eserler Kurumu’nun genel müdürü Eli Escosido, Katzin’i kılıcı teslim ettiği için övdü ve şunları söyledi:
Bulunan her eski eser, İsrail topraklarının tarihi yapbozunun parçalarını bir araya getirmemizi sağlıyor.
Kılıcın İsrail Eski Eserler Kurumu laboratuvarlarında temizlenip araştırılmasının ardından halk için sergilenmesini sağlayacağız.