Hava Tahmini Kuralları

Hava tahminini nasıl hazırlanır?

Hava durumu ve Hava Tahmini Kuralları hava olaylarının tahminidir. Bu, meteorolojik olayların tahmin edilmesi anlamına gelir.

Hava Tahmini Kuralları – Meteoroloji Nedir?

Meteorology, meteorolojinin kısaltmasıdır. Atmosfer bilimidir. Adı, gökyüzündeki olaylar anlamına gelen Yunanca “meteoron” teriminden türetilmiştir. Eski Yunanlılar, ilişkilerini keşfetmek için bulutları, rüzgarı ve yağmuru gözlemlemek için gözlemleri kullandılar. Denizcilerin balıkçılığını, çiftçilerin ekimini ve denizcileri etkilediği için hava konusunda endişeliydiler. Hava değişiklikleri ve diğer atmosferik olaylar bugün hayatımızı daha fazla etkiliyor. Atmosferin gezegen üzerindeki etkisi ve davranışı gibi karmaşık ve zor konulara çözümler bulmamız elzemdir.

Eski Bir Bilim

Aristoteles meteorolojide baba olarak kabul edilir. Aristoteles’in M.Ö. 340 yılında yazmıştır. Aristoteles’in dolu, yağmur ve diğer hava parametreleri hakkındaki görüşleri doğru olanlardan bazılarıdır, ancak çoğu yanlıştır. Aristoteles, zamanın diğer düşünürleri gibi, gerçeği mantık, akıl yoluyla bulacağına ve dünyadaki doğal fenomenleri anlamak için gözlemin gerekli olmadığına inanıyordu.

Yüzyıllar sonra, modern bilimin ilk günlerinde, bilim adamları olarak da bilinen doğa filozofları, doğayı spekülasyon ve mantık yoluyla gerçekten anlamanın imkansız olduğunu fark ettiler. Dünyadaki olayları ölçmek, kaydetmek ve analiz etmek esastır. Hava parametrelerini kullanarak rüzgar ve yağış yönünü belirlemek biraz zaman aldı. MS 1600’de termometre icat edildi. Birkaç yıl sonra, atmosfer basıncını ölçen barometre keşfedildi. Nem, rüzgar hızı ve atmosferin diğer önemli parametrelerini ölçmek için önümüzdeki 200 yıl boyunca meteorolojik araçlar oluşturuldu. Bu sistemler, bilim adamları tarafından iklimdeki uzun vadeli değişiklikleri kaydetmek için kullanılmıştır. Ama fırtına ya da hareket öyle değil.

Meteoroloji Geliştirme

Meteorologlar, büyük ölçekli hava sistemlerinin, değişim ve gelişimlerinin yanı sıra yer kabuğundaki hareketleri nedeniyle bulutlara, rüzgarlara ve yağmura neden olabileceğini fark ettiler. Bu gerçekleşme 1800’lerin ortalarında yapıldı. Bilginin dağıtımı hava sistemlerinden daha yavaştı, bu yüzden kullanışlı değildi. Telgrafın icadından sonra diğer merkezlere raporlar gönderildi. Hareketlerin doğuya doğru olacağı varsayımı Amerika ve Avrupa’da hava ve fırtınalara yol açtı. Bir grup Norveçli bilim adamı, 1900’lerin başlarında atmosferik hareketleri temel fizik yasalarına uygulamaya başladı. Cephe, büyük kütleli hareket eden soğuk veya sıcak hava kütlelerinin etkileşimi olarak tanımlanır.

1940’larda büyük meteorolojik gelişmeler yaşandı. Büyük ölçekli kara ve deniz-hava hareketlerinin yanı sıra Kuzey Atlantik ve Güneydoğu Pasifik’teki geniş alanlar için hava durumuna daha fazla güvenildi. Üniversitelerdeki meteoroloji bölümleri, hava tahmincilerini askeri hizmetlerden hızla kampüslerine gönderdi. Ayrıca hava ve iklimle ilgili bilimsel araştırmaları da desteklediler. Savaş zamanı, radar gibi önemli meteorolojik sistemlerin teknolojik gelişimini gördü.

Meteorologlar bu alanda yeni araçlar ve teknikler geliştiriyorlar. Temel hava sistemlerini tespit etmek ve tahmin etmek için uydular, şiddetli fırtına merkezleri, radar ve yüksek kapasiteli uçaklar kullandılar. Ayrıca sayısal hava tahmini modelleri ve süper bilgisayar tarafından çalıştırılan atmosferik süreçler aracılığıyla tüm ölçeklerde yağış hakkında bilgi aldılar.

2000 yıl önce, Yunan filozofları neler olduğunu anlamak için gökyüzüne baktılar. En eski bilim olan meteoroloji artık olgunlaşmıştır. Araştırma, bizler, çocuklarımız ve torunlarımız için önemli olan konularla ilgili temel soruları yanıtlamayı amaçlamaktadır.

Meteorologlar hangi araçları kullanır?

Atmosferik gözlemler, yüzyıllardır hava durumunu tahmin etmek ve anlamak için kullanılmıştır. Sıcaklık, barometrik basınç ve nem en önemli ölçümlerdir. Bunlar, aletler kullanılarak yer istasyonlarında ölçülebilir. “rawinsonde sistemi” daha sonra geliştirildi. Bu sistem, üst seviyelerde sıcaklık, nem ve basınç ölçümüne izin verdi. Yüksek irtifa rüzgarlarının rüzgar yönü ve şiddeti, balonun yer sistemine göre açısı karşılaştırılarak ölçülmüştür. Bu temel ölçümler, meteorologlara atmosferde farklı seviyelerde neler olduğu hakkında temel bilgiler ve veriler sağlar. Son araştırmalar, uzaktan algılama kullanılarak yerden rawinsonde gözlemlerinin yapılabileceğini gösterse de, bu temel meteorolojik araçlar hala gereklidir.

 

Barometre Rüzgâr Hava Durumu
1 – Yüksek ve sabit Lodos karayele drisa ederse. Hava durgun. Bir, iki gün içinde hava sıcaklığında çok az değişme
2 – Yüksek ve hızla yükseliyor. Lodostan karayele drisa ederse. Hava durgun. Sıcak havayı takiben 2 gün içinde yağış
3 – Çok yüksek ve yavaş yavaş düşüyor. Kıbleden kesişlemeye drisa ederse. 24 saat içinde yağış
4 – Çok yüksek ve hızla düşüyor. Kıbleden kesişlemeye drisa ederse. 12-24 saat içinde kuvvetli rüzgârla birlikte yağış
5 – Yüksek ve yavaş yavaş düşüyor. Keşişlemeden poyraza drisa ederse. 12-18 saat içinde yağış
6 – Yüksek ve hızla düşüyor. Keşişlemeden poyraza drisa ederse. 12 saat içinde kuvvetli rüzgârla birlikte yağış.
7 – Yüksek ve yavaş düşüyor. Gündoğusundan poyraza drisa ederse. Yazın: Meltemli ve durgun hava
Kışın : 24 saat içinde Yağış
8 – Yüksek ve hızla düşüyor. Gündoğusundan poyraza drisa ederse. Yazın: Meltemli ve durgun hava
Kışın : Kar ve yağmur ve sertleşen rüzgâr
9 – AlÇak ve yavaş düşüyor. Keşişlemeden poyraza drisa ederse. Yağış1-2 gün sürecek.
10 – AlÇak ve hızla düşüyor. Keşişlemeden poyraza drisa ederse. Yağmur ve sert rüzgâr. Hava açacak ve 36 saat süreyle soğuyacak
11 – AlÇak ve yavaş düşüyor Kıbleden lodosa drisa ederse. Hava açacak ve birkaç gün süreyle durgun olacak.
12 – AlÇak ve hızla düşüyor. Kıbleden gündoğusuna drisa ederse. Sertbir fırtına yakında. Hava açacak ve 24 saat içinde soğuyacak.
13 – AlÇak ve hızla düşüyor. Gündoğusundan yıldıza drisa ederse. soğuk dalgası. Sağnak veya karla birlikte poyraz fırtınası ve kışın bunları takiben
14 – AlÇak ve hızla yükseliyor. Batıya drisa edilirse. Hava açacak ve soğuyacak.