Sanatta Kürekçi
Kürek bağlantılı yazılarımı takip eden okuyuculardan pek çok yazı, yorum, kitap önerileri, videolar, haber bültenleri, karikatürler alıyor çok mutlu oluyorum. Okuyan herkes kendi uzmanlık konusunda kürekçi ile empati kurabiliyor, algılarında kürekçi ile ilgili dikkatlerini toplayabilmeye başladım belki de. Bunun seyirci ve sponsorluk sayımıza da ileride katkısı olmasını diliyorum. Geçen ay gelenler arasında 1889 tarihli bir tablo vardı. Albert Gustaf Aristides Edelfert isimli Finlandiyalı bir ressamın “Sütçü Kız” adlı tablosu. Sütçü Kız’ın bir de hikayesi var.
Hikaye şöyle; bir zamanlar bir sütçü kız yaşardı, bir güğüm sütü taşıyor ve komşu köylerdeki müşterilerine süt dağıtıyordu. Ve bunu yaparken hayaller kuruyordu. Sütü satıp yumurta almayı, yumurtaları büyütüp, tavuk çiftliği kurmayı, kendine güzel elbiseler almayı ve herkesin ona hayran oluşunu hayal ediyordu. Hülyalara dalmışken, süt güğümüne toslar ve sütler yerlere saçılır. Bu hikaye resimle ne kadar bağlantılı bilemiyorum. Ancak Kürek çekerken ben de düşüncelere dalıyorum. Kürek çekerken dalgınlık ciddi kazalara sebep olur. Bu nedenle, hem düşünür hem de pür dikkat olursunuz, işte bu farkındalığın “abc” sidir. Yoksa süt güğümünüz yerlere saçılır. Hülyalar önemlidir ama gerçekleşmeleri için ayakların yere sağlam basması gerekir. Veya kürekleri sağlam tutarak, pür dikkat olunması, doğru değerlendirmelerde bulunulması gerekir. Bunun içinde kürek çekmez iken bol kitap okumalısınız. Ye-Uyu-Kürek Çek mottosu eksiktir. Ye – Dinlen – Oku – Kürek Çek diye değiştirmeli bence.
Kürekçilerin önemli sanatçılara, yönetim bilimine, sosyologlara, psikologlara, antroploglara, fotoğrafçılara, yaşam kültürüne ilham olduğunu biliyoruz. Bu yazıda sanatçılardan örnek vermek istedim ben. En tanınan klasik resimlerden size örnekler koydum.
1889 tarihli aşağıdaki tablo Amerikalı ressam Sargent’a ait Tablonun adı “Boating Party” Tablo A.B.D’de RISD Müzesi kolleksiyonunda yer alıyor.
Yine altta yer alan tablo 1876 tarihli Renoir’ın sohbet eden kürekçiler tablosu. Renoir izlenimci bir ressam olarak kürekçileri konu alan pek çok resim yapmış. İngiliz ve Almanların domine ettiği bu sporun Dünya Kürek Federasyonu’nun FISA olarak ingilizce değilde fransızca isim almasının sebebi ( Federation Internationale des Societes de Aviron) belki de budur, diğer deyişle işinize ne kadar kültür ve sanat katabildiğinizle ilgilidir.
İşte yine bir Renoir tablosu aşağıda “Kürekçilerin Öğle Yemeği” isimli tablo, Chicago Sanat Enstütütsü kolleksiyonunda yer alıyor. Resmin tarihi 1879. Resmin arka planda antrenmana devam eden 4 tek dümencili tekneyi görüyoruz. Ön planda ise mottonun ye kısmındaki dinlenen ve kültür üzerine sohbet eden iki kürekçi. Seinne nehri üzerinde ki bu restorant aynen duruyor. Umarım bir gün seyahat edebilecek maddi, manevi imkan bulabilir ve burayı ziyaret edebilirim.