Yelkenli Teknenin Kısımları, Ana Yelken İkiz bir yelkenli üzerinde büyük bir yelken. Kutuplara bağlıdır. Ana yelken halatları veya çarşafları ile kontrol edebilirsiniz. Bazı ana yelkenlerde, yelkene daha zarif bir görünüm kazandırmak için önden arkaya uzanan paralel kanatlar bulunur.
Yelkenli Teknenin Kısımları
Cenova
İki yelkenlinin (slooprigging) önünde Cenova veya Jib adı verilen küçük bir yelken vardır. Öndeki yelken diğerinden büyük değilse veya çok küçükse buna Cenova denir. Pergel direkte başlar ve %5’i geçer.
Baş Istralya
Yelken direğinin başını tutan teldir. Yelken direği, direk tarafından kafadan desteklenir. Özellikle büyük yelkenli tekneler için güçlü olmalıdır. Bazı stres önlemleri vardır. Gerginliği çok sıkı veya çok boş olmadığından emin olmak için ayarlamak yardımcı olacaktır.
Kıç Istralya
Kıç Istralya, destek teline benzeyen bir teldir. Sert havalarda direği bükmekten ve yelken torkunu azaltmaktan sorumludur.
Bumba
Direk, ana yelkeni tutan ince, uzun parça tarafından tutulur. Görevi, yelkeni alttan açmak ve yelkenin şeklini ayarlamaktır. Bumba, çalan bir enstrümandır. Rüzgâra uyum sağlar ve sürekli hareket eder. Özellikle şiddetli havalarda rüzgâr yönünde hareket ederken (boci-tack-jibe) çok hızlı ve ani olabilir. Bu nedenle dönerken dikkatli olmak önemlidir.
Direk
Yelkenin yukarıda kalmasını sağlayan ana kısımdır. Direk, yelkene basmak için kullanılır. Teknenin boyutu, tasarımı ve amacı, kullandıkları uzunluk ve malzemeyi belirleyecektir.
Çarmıh
Yelkenliyi yanlardan tutan teldir. Yelkenli teknenin iskele ve sancak tarafında iki veya daha fazla bulunur. Rüzgar üstü çapraz tel, seyir sırasında çok fazla kuvvete maruz kalır. Rüzgar altı teli bundan dolayı biraz daha az boş görünür. Kan basıncı ölçümleri kullanılarak kurulmalıdırlar.
Borda
Side, bir teknenin yan taraflarını ifade eder. Bu, denizdeki tüm tekne ve yelkenli teknelerin ortak adıdır.
Kafa
Her teknenin adı aynı. Ana bileşendir.
Kıç
Tüm teknelerde aynı adı taşır.
Baş üstü
Her teknenin adı aynıdır. Baş olarak da bilinir.
Yelkenli Teknenin Kısımları – Ana yelken mi? Cenova Yelkeni?
Ana yelken mi yoksa Cenova mı, yelkenli tekneler için genellikle iki yelken gerekir. Ana yelken, direk üzerinde görünen yelkendir. Cenova, teknenin tepesindeki yelkendir. Yelkenli teknenizden maksimum performans alabilmeniz için bu iki yelkenin birlikte kullanılması gerekmektedir. Bu yazıda bir yelken açıkken yelken açmanın doğruluğunu tartışacağız.
Ana Yelken Etkisi
Yelkenli Teknenin Kısımları, Yelkenli yatların ana yelkeni, omurganın arkasına yerleştirilir. Bu, yelkenliyi rüzgara yaklaştıran olağanüstü bir etki yaratır. Teknenin denge merkezi omurgadır. Omurga, teknenin denge merkezi görevi görerek hem kemer yönünde hem de pruva-kıç hatlarında denge sağlar. Bu, omurganın arkasına yerleştirilebilecek ana yelken veya diğer yelkenlerle çarpıcı bir etki yaratacaktır.
Cenova Yelken Etkisi
Cenova yelkeni, direğin ve omurganın önünde olacağı için denge merkezinin önünde kalacaktır. Cenova yelkeninin ürettiği kuvvet, yelkenli teknenin başını açacaktır. Yelkenli bir konuşma noktası olacak.
Yelkenli Teknenin Kısımları – Sadece Genoa Sail İle Yelken Açmak Doğru Mudur?
Cenova yelkeni amatör denizciler arasında popülerdir. Sert havalarda ana yelkenlerini açmak zorunda kalmak istemezler ve kullanımı kolaydır. Yelkenli tekneler, kaba ve orta derecede kaba koşullarda yeterli yürüme gücü sağlamak için cenovayı kullanabilir. Sadece cenova yelkenleri ile seyrederken rüzgar ve orsa yaklaşma kabiliyeti önemli ölçüde azalır. Ancak hafif havalarda, cenovayı kullanarak yalnızca yeterli gücü üretmeleri zor olabilir. Hafif havalarda sadece cenovayı kullanarak çakmak çok zordur.
Cenova yelkeni, teknenin hızlanmasına izin vermek için yeterli değil. Yelkenli, tek bir yelkenle hızlanmak için mücadele edecek. Yelkenli teknelerin tasarımı nedeniyle, ana yelkenin yanı sıra cenova yelkeninin birlikte kullanılması önemlidir. Yelken alanı geniş ve sert havalarda, önce ana yelkene, ardından camdan cenovaya gitmek en iyisidir.
Gemi Direği
Bir yelkenli , omurga boyunca dikey olarak yerleştirilmiş çubuklardan oluşur. Direk, yelkenleri, çubukları ve bomları taşımaktan sorumludur. Aynı zamanda seyir ışıklarını, gözetleme direklerini, komuta konumlarını, radyo antenlerini, fenerleri, radyo antenlerini, işaret fenerlerini ve Yelkenli Teknenin Kısımları yerleştirmek için gerekli yüksekliği sağlar. Büyük gemiler için birden fazla direk gereklidir. Geminin tarzına bağlı olarak boyut ve şekil olarak değişebilirler. Çoğu yelken direği halatlar kullanılarak sabitlenebilir.
Yelkenli Teknenin Kısımları, tüm direkler, 19. yüzyılın ortalarına kadar kozalaklı ağaç gövdelerinden alınan bir veya daha fazla kütükten yapılmış ahşaptan yapılmıştır. 16. yüzyıldan itibaren gemiler, direkleri bir ağaç gövdesinden yapılamayacak kadar kalın ve yüksek yapacak şekilde yapılmaya başlandı. Daha büyük gemilerde istenilen yüksekliğe ulaşmak için direkler dört çubukla yapılmıştır. Bu direkler gabya, kontra babafingo ve ana direk olarak bilinir.
Yelkenli Teknenin Kısımları – Tarih
Batı’dan yelken açmayı daha kolay ve verimli hale getirmek için, Akdeniz’in kuzey sularında birden fazla direkli bir gemi fikri doğdu. İlk ön direği Caere, MÖ 7. yüzyılın ortalarına tarihlenen bir Etrüsk Pyxie tarafından İtalya’da görüldü. Zıpkınla yelken açan bir düşman gemisiyle çarpışan direk seyir halindeki bir savaş gemisidir. Bir Etrüsk mezar resmi, büyük bir biblo yelkenli ve hafif eğimli bir pruva direğine sahip iki direkli bir ticaret gemisini tasvir eder. 475 ile 450 yılları arasındadır. MÖ 6. yy’da bir Korint mezarında, kadırganın maier yelkeniyle neredeyse aynı boyutta bir artemon (Yunanca biblo yelkeninin eşdeğeri) bulabilirsiniz.
Yelkenli
Bir yelkenli, bir göl, deniz veya akarsu üzerinde yelken açabilen bir gemi olarak tanımlanabilir.
Bu teknenin adı, şekline, sayısına ve yelken düzenine bağlı olarak değişecektir. Guletler, Türk sularında seyredilebilen en popüler sabit omurga teknesidir. Gulet ve tirhandil son yıllarda daha çok makinelerle birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
Yelkenli Teknenin Kısımları – Yelkenli Tekne Türleri
Tek gövdeli veya mono: Tek gövde üzerine inşa edilmiş tek direkli yelkenli. Büyüklüğüne göre bir veya birden fazla kişinin kullanabileceği bir teknedir. Bir odalıdan dört odalıya kadar birçok model var. Her modelin iç konforu üreticiye göre değişiklik göstermekle birlikte maksimum 9 metre yüksekliğe sahip tüm modellerde ocak, fırın ve tuvalet bulunmaktadır. Bu tip yelkenliyi çalıştırmak için gerekli olan Amatör Denizci Sertifikasını sitemiz üzerinde bulabilirsiniz.
Katamaran: Bu yelkenli, çift cidarlı bir tasarıma sahip olduğu için Monohull‘dan farklıdır. Bu tip teknelerin her birinin her iki ucunda iki motor bulunur. Donanım olarak tek cidarlı teknelerle aynı iç özelliklere sahiptirler. Katamaranlar, düşük sürtünme katsayıları nedeniyle diğer teknelere göre daha yüksek hızlarda seyredebilirler. Bu tekneler bir Türkiye lisansı gerektirir.
Gulet: Bodrum tipi olarak da bilinen bu yelkenli tipine Gulet de denir. Birçok farklı sınıfa ayrılabilir. Ana özelliklerine göre bir, iki, üç hatta dörtlü olarak üretilebilirler. 12 kişiye kadar ağırlayabilen bu yelkenli tekneler, uzun yolculuklar için gerekli tüm konforlarla donatılmıştır. Guletler genellikle 2-3 kişiliktir. Guletler, ahşaptan yapıldıkları için ağır, yavaş yelkenli teknelerdir.