spot_img
Ana SayfaEğitim ve Faydalı BilgilerYelkenlide Yelken Arabaları Kullanımı

Yelkenlide Yelken Arabaları Kullanımı

Yelkenlide Yelken Arabaları Kullanımı

Özellikle yelkenli yatlarda, yelkenleri doğru trim yapabilmek ve her hava koşulunda ideal hızı yakalayabilmek için hareketliyelken arabaları kullanılır. Bir çok yelkenci bunları kullanmayı bilmez ve sabit yaptıkları bir ayar ile seyirlerini yaparlar.

Arabalar ana yelkende olacağı gibi cenova yelkeninde de olabilmektedir. Bazı yarış yelkenlilerinde cenova ve ana yelken arabaları makaralı ve halatlar ile sürekli kontrol edilebilirler. Bir çok gezi yelkenlisinde ise bu arabalar sabit ayarlıdır ve üzerlerinde yük olmadığında yer değiştirme olanağı tanırlar.

Cenova Yelkeni Arabası

Cenova veya flok yelkenini kontrol eden arabalar, hava koşullarına göre farklılık gösterir. Üç boyutlu olan cenova yelkenine, en ideal açıyı verebilmek için cenova arabası ve cenova iskotası ile oynamak gereklidir. Yelken teorinde bilindiği gibi bir yelkenin alt yakası ne kadar torlu ve derin olursa, yelken o kadar hızlı ve çok kuvvet üretecektir. Tabiki devamlı yelkenin altını torlu kullanmakta hız kazandırmaz aksine kaybettirir. Yelkenin alt yakasınındaki torun derin bırakılması arabanın birinci vitesi gibidir. Hızlanmak için tor verilmeli yani birinci viteste kalkılmalı, daha sonra hızlandıkta, yavaşça tor azaltılmalıdır.

 

image 20220201151534 1

Fakat az rüzgarlı havalarda torun fazla olması, üretilecek kuvvet için faydalı olacaktır. Az rüzgarlı havalarda, torsuz ve derinliği olmayan düzgün gerilmiş bir yelkenin yeterince kuvvet üretmesi beklemez.

O yüzden cenova arabaları için bilinmesi gereken en kolay taktik ;

***Cenova arabaları sert havalarda geriye, hafif havalarda öne doğru alınmalıdır.

Cenova arabası öndeyken;

Cenova yelkenin alt yakası torlu kalır, güngörmez yakası daha çok kapanır ve rüzgar kaçırmaz, teknenin hızlanması kolay olacaktır. Hava sertleştikçe kademeli olarak araba geriye alınmalıdır.

Cenova arabası kıça yakınken;

Cenova yelkeninin alt yakası gerilmeye başlar, tor azalır ve yelkenin güngörmez yakası açılmaya başlar yani rüzgar kaçırma eğiliminde olur. Sert zgarlı havalarda, yelkenlerimizde kuvvete ihtiyacımız yoktur. Yelkenlerde tora da ihtiyacımız olmayacaktır. O yüzden sert esen havalarda, cenova arabası iyice geriye alınmalı, ve cenova iskotası gerilmeli, yelkenin altındaki tor azaltılmalı ve güngörme yakası açılmalıdır. Bu sayede tekneyi gereksiz yatırmaya yarayan ve üretilen fazla kuvveti, biraz daha etkisi yaparız.

 

image 20220201151534 2

 

Ana Yelken Arabası

Ana yelkende araba genellikle rüzgar üstüne seyirlerde kullanılır. Daha fazla rüzgara yaklaşmak ve orsalamak için ana yelken arabası rüzgar üstüne doğru alınmalıdır. Fakat hava sertleştikçe, yelkenli tekne yatacak ve seyir bozulacaktır. Böyle durumlarda ana yelken arabası boşlanarak, rüzgar altına doğru gittiğinde yelkenin ön yakası rüzgar kaçırmaya başlayacaktır ve yelkenli tekne daha rahat seyir yapacaktır.

 

Ateş Akdoğan© Copyright

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Avatar photo
26 HABERLER
Avatar photo
20 HABERLER
Avatar photo
43 HABERLER
Avatar photo
18 HABERLER
Avatar photo
8 HABERLER
Avatar photo
79 HABERLER
Avatar photo
14 HABERLER
Avatar photo
165 HABERLER
Avatar photo
199 HABERLER
Avatar photo
27 HABERLER
Avatar photo
15 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
12 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
11 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
1091 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar