spot_img

DenizAltı

DenizAltı

Deniz Kuvvetleri açısından büyük öneme sahip olan denizaltı yüzey seviyesinde ya da suyun altında belli bir seviyede hareket edebilen, üstün teknolojik özelliklere sahip bir tür deniz aracıdır. Denizin altındayken sınırlı su yeteneğine sahip olan bu araç özerk, tayfalı ve büyük bir gemi manasına da gelmektedir.

Denizaltının kullanım geçmişi oldukça eskidir. Denizin altına inmek çoğunlukla denizin dibindeki ve içindeki avantajlardan yararlanmak fikriyle olmaktadır. Oysa denizin gizleyici ve kamufle edici gücünden faydalanma fikri ile deniz kuvvetlerinin ilk kez Büyük İskender tarafından kullanıldığı rivayet edilir. Burada fıçı şeklindeki su altı silahlarından istifade edilmiştir. Bunun ardından Osmanlı döneminde timsah biçiminde ve adı “tahtelbahir” olan bir tekne ile uzun süre boyunca su altında kalınmıştır.

Denizaltı Nasıl Dalar?

Denizaltının dalması kendi içerisinde iki farklı şekilde meydana gelir. Bunlardan ilki statik dalıştır. Bu dalış hareketsiz şekilde olan denizaltında tasarıma göre farklılık gösteren, alt kısmı bir valfle kapatılabilen ya da denize açık olan dalma sarnıçlarına hava kaçırılıp su alması ve böylece yüzmenin sağlanmasıdır. Fakat sarnıçların dolup botun bünyesini etkilemesi için uzun süreye ihtiyaç vardır. Bu şekilde yalnızca aşağı ve yukarı yönlü hareket olmaktadır.

Diğer bir dalış şekli olan dinamik dalışta ise denizaltının baş ve iskele bölümündeki dümenler ile kendisine meyil verilir. Bu sayede ileri hareket etmeyle birlikte oluşan su akışı etkileri kullanılarak dalış yapılır. Burada su ve dalış açısını oluşturmak için ufki dümenler kullanılır.

deniz altı

Denizaltının Görevleri Nelerdir?

Denizaltının görevleri oldukça geniştir. Kendisine denizin derinliklerinde verilen her türlü görevi yapabilecek kabiliyet ve imkana sahip olan bu Gemiler denizdeki menfaat ve hakları korur. Sürpriz silah olarak da bilinmesi sebebiyle kendisine hücum emri gelene kadar ne iyi şekilde kamufle olur. Bunun yanı sıra düşman gemilerini bulma ve batırma, SAT komandoları ile sızma, istihbarat, arama kurtarma, mayınlama, teşhis ve tespit gibi faaliyetler de bu geminin görevleri arasında yer almaktadır. Yapılan açıklamalara göre Türkiye’de toplam on dört tane denizaltının bulunduğu ve bunların sürekli yenilendiği ifade edilir.

Okuyucularımızdan gelenler

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Ates Akdoğan
26 HABERLER
Deniz ve Tekne
25 HABERLER
Deniz ve Yemek
48 HABERLER
Dokunuşlar
18 HABERLER
Enstantene
8 HABERLER
Gelenler
87 HABERLER
Hakan Oflazer
14 HABERLER
Halilç
166 HABERLER
Her Telden
206 HABERLER
Metin B
30 HABERLER
Omer Bumedian
16 HABERLER
Oya Çetin
7 HABERLER
Oya Çetin
12 HABERLER
Selman Dündar
7 HABERLER
Tekne Modelleri
16 HABERLER
Vizörümden
7 HABERLER
Yelkenci .org
1231 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar