spot_img
Ana SayfaHaberlerHedef Dışı Av Sorununa Çözüm Aranıyor

Hedef Dışı Av Sorununa Çözüm Aranıyor

Hedef Dışı Av Sorununa Çözüm Aranıyor; Akdeniz’de hedef dışı avcılığın boyutlarını anlamak ve azaltma çalışmalarını test edebilmek için DEKAMER, Doğa Derneği, WWF Türkiye ve TÜDAV işbirliğinde çalışmalar yürütülecek.

Hedef Dışı Av Sorununa Çözüm Aranıyor

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından 9 Temmuz’da İstanbul, Taksim’de bir başlangıç çalıştayı düzenlendi. Araştırmacılar, STK’lar ve Balıkçılar Akdeniz’de hedef dışı avcılığı azaltmak için el ele verdi.

Hedef Dışı Av Sorunu
Hedef Dışı Av Sorunu

Hedef dışı avcılık;  hedef olmayan türlerin tesadüfen yakalandığı bir balıkçılık sorunu. Her yıl yunuslar, deniz kaplumbağaları, kuşlar, köpekbalıkları ve vatozlar gibi binlerce hassas tür balıkçı ağlarına takılmakta ve çoğunlukla bu durum ölümleri ile sonuçlanmaktadır. Hedef dışı avcılık bu türlerin hayatta kalabilmeleri açısından en ciddi problemlerden biri. Akdeniz’de hedef dışı avcılığın boyutlarını anlamak ve azaltma çalışmalarını test edebilmek için üç proje alanları olarak Fas, Tunus ve Türkiye belirlendi. MAVA Vakfı, “Akdeniz’de çeşitli hassas türlerin hedef dışı avlanmalarının anlaşılması ve azaltma denemesi – ortak çalışmaya dayalı yaklaşım “ adlı projeyi, FAO GFCM liderliğinde, Birdlife International, ACCOBAMS, UNEP-MAP, IUCN ve MEDASSET ortaklığında desteklemeye karar vermiştir. Projenin Türkiye ayağı TÜDAV, DEKAMER, Doğa Derneği ve WWF Türkiye tarafından yürütülecek.

Proje ortaklarından biri olan ACCOBAMS, Akdeniz ve Karadeniz’deki deniz memelilerinin (balinalar ve yunuslar) korunmasına ilişkin bölgesel bir antlaşma. TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı), 10 yılı aşkın süredir ACCOBAMS’ın ortağı olup, bu kapsamda 9 Temmuz 2018 tarihinde Taksim, İstanbul’da bir başlangıç çalıştayı düzenledi. Çalıştaya projenin hedefine nasıl ulaşılacağını tartışmak üzere üniversiteler, STK’lar, Sahil Güvenlik ve uluslararası kurumlardan 36 uzman katıldı.

Hedef dışı av verilerinin toplanması ve balıkçılar ile yapılacak görüşmeler, Ege ve Akdeniz’den seçilen limanlardaki balıkçı teknelerine görevlendirilecek gözlemciler tarafından yapılacak. Projede, balıkçılar ile birlikte düzenlenecek olan çalıştaylar ile, eğitim çalışmaları ve balıkçılık aktiviteleri sırasında uygulanacak olan olası azaltmalar test edilecek.

Hedef dışı avın azaltılması, sürdürülebilir balıkçılık için önemli. Kaplumbağalar ve yunuslar gibi hassas megafauna olmadan deniz ekosistemimiz sağlıklı bir şekilde işleyemez. Proje, denizlerdeki değerli deniz yaşamını korumak için deneyimleri paylaşmak adına 2020 yılına kadar devam edecek.

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Ates Akdoğan
26 HABERLER
Deniz ve Tekne
25 HABERLER
Deniz ve Yemek
48 HABERLER
Dokunuşlar
18 HABERLER
Enstantene
8 HABERLER
Gelenler
87 HABERLER
Hakan Oflazer
14 HABERLER
Halilç
166 HABERLER
Her Telden
206 HABERLER
Metin B
30 HABERLER
Omer Bumedian
16 HABERLER
Oya Çetin
7 HABERLER
Oya Çetin
12 HABERLER
Selman Dündar
7 HABERLER
Tekne Modelleri
16 HABERLER
Vizörümden
7 HABERLER
Yelkenci .org
1233 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar