spot_img

Dümenci

Dümenci

Henry Ford ile ilgili eski bir fıkra vardır. Hikayeye göre Ford firmasına bir yönetici tayin eder ve dönemine göre muazzam bir ücret ödemektedir. Gelen geçen memur, işçi bu yüksek maaş alan adamı gözlem altında tutar; bu kadar yüksek maaş alan adamın nasıl bir marifeti vardır? Bir türlü anlam veremediklerinden, en sonunda biri cesaret ederek Ford’a sorar ‘… Bu bey tüm gün camdan dışarıyı seyredip nasıl bu yüksek maaşı hak etmektedir. ‘ Ford çalışanına şu cevabı verir. ‘…Evet tüm işçilerimizin ürüne katkısı çok. Ancak bu adamın düşündüğünü düşünebilen yok…’.
2016 yılında eşimle Kopenhagta ilk kez katıldığımız Dünya Master Kürek Şampiyonası bizim için daha ziyade bir festivali ziyaret ve gözlem yeri idi. 8 tek adı verdiğimiz 8 sporcu ve bir dümencinin olduğu teknelerin yarışları gerçekten çok özel ve heyecan verici yarışlar. Ve yine ilk kez burada başka bir kürekçi arkadaşımdan duymuştum. ‘….İşte dümenci bu, sekiz muazzam güçlü adamı yöneten küçük adam…’  Ne benzetme!
8 tek adını verdiğimiz teknede her bir kürekçi tek bir küreği kontrol eder. Dört kürekçi sağ ve dört kürekçi sol küreği çekmektedir. Sekiz  aynı ebatta, denk kuvvette sporcu bularak ekip oluşturmak zordur. Farklı güçleri olan, farklı insanlar bir araya gelirler ve en iyi uyumu gösteren tekne, en iyisini yapabilen teknedir. Bu sekiz güçlü ve her şeyini ortaya koyan insanın emeğinin heba olmamasını sağlayacak ve ekibi yıldızlaştıracak kişi dümencidir. Dümencinin yüzü çoğunlukla kürekçilere dönüktür. Ekibini iyi tanımalı ve doğru ritmi; kararlaştırılan yarış stratejisine uygun olarak, en doğru zamanda ekibe vermelidir. Gerek antrenman da yıl boyunca, gerekse yarış süresince ekibi en doğru motive edecek sözlerle tekneyi idare etmelidir. Dümenciler ufak tefek seçilir, teknede ağırlık yapmaları istenmez. Ama sekiz tek dediğimiz tekne, suda direnç hariç, yaklaşık bir ton gelir. Bir tonluk bir teknenin dümenini tutacak kişinin kuvvetli kolları olmalı, ve aynı zamanda kürek çekmeyi bilmesi gerekir. Ekibin tam güvenini kazanmış olmalıdır.  Dümenci hataları nedeni ile kazalar olur ; bununla ilgili yazı sonunda bazı eğlenceli linkler  göreceksiniz. İzlemenizi tavsiye ederim. Dümencinin gittiği yöne baktığı halde,  tekneyi nasıl köprüye çarptırdığının çok farklı nedenleri olabilir. Büyük ihtimalle o oturağı hak etmemiştir. Öncelikle yapılması gereken, doğru liyakat’taki adamı dümenci yapabilmek.
Şimdi yine emek verdiğimiz kurumları düşünelim. Doğru yönetici kimdir? En iyi teknik bilgisi olan mı? En çok sevilen mi? En karizmatik veya en diplomat olan mı? En analitik olan mı? Yoksa en cesaretli olan mı? Hepsinden biraz biraz ortaya karışık bir tabak almak mı doğrusu? Tabii cevap bunların hiçbiri. En iyi yönetici ekibinin maksimum performansa, optimum zamanda ulaşmasını sağlayan muazzam bir iletişimcidir. Makul kontrol ile hakim olabilen, ekibinin güvenini kazanmış ve herkese doğru motivasyonu verebilen ve pes etmeyen kişidir. Başarıları ve hataları ekibi ile  birlikte kabul edip sorumluluk alabilen kişidir. Varlığı en iyi bilinen ama egosu göze batmayan insandır. Egosunu küpeşteden atabilme hünerini elde etmiş insandır. Tüm ekibe aynı gemide olduklarını hissettirebilen insandır.
dumenci1
Tarih boyunca veya bazen de çalıştığımız kurumlarda bazı liderler vardır ki efsane haline gelmişlerdir. İnsanlar kralları, devlet adamlarını, veya bazı yöneticileri sembolleştirmeyi ve bu hikayeleri dilden dile aktarmayı severler. Aslında kimse Ramses değildir. O kişileri efsaneleştiren biziz. Onların bu kadar sevilmesinin esas nedeni, bana göre yüreklerinde saklı iyi kürekçiler olmasıdır. İyi liderler arkalarından sürü psikolojisi ile davranan güruhları arzuları doğrultusunda sağa sola savuran insanlar değillerdir. İyi liderler, ekibe ne olursa olsun devam edebilme ruhunu verebilen, beraber mücadele edebilen, bu duyguyu aktararak insanları yönlendiren kişilerdir. Her bireyin kutsal alanını korurken, tamamen farklı insanları ortak hedefe ilerleme konusunda motive edendir.
Bir kurumda çalışmadan önce, dümencisi kim tanımakta fayda vardır. Emeğinizin heba olmaması için. Dümencisi doğru bir teknede olmaya özen gösterin veya teknenize alacağınız dümenciyi doğru seçin. Yanlış bir dümencinin maliyeti çok yüksektir.
Ne mutlu ki bize bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Ve bugün bir kez daha idrak edip, farkına varıyorum ki; 100 yıl önce doğru dümenci ile yola çıkabildik. Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile anarken, anlıyorum ki Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışını çocuklara armağan ederek; başarının tüm tekneye; geçmiş ve gelecek nesiller bir arada küreklediğimiz hepimize ait olduğuna işaret etmektedir. Bir arada birlik ve uyum içinde geçirebileceğimiz nice mutlu ve sağlıklı yaşamlar dilerim.
Behice Aslıhan Dizdaroğlu tarafından gönderilmiştir.  https://hayalrotanizda.blogspot.com/  Yazı:Behice Aslıhan Dizdaroğlu©Copyright
Önceki yazı
Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Ates Akdoğan
26 HABERLER
Deniz ve Tekne
25 HABERLER
Deniz ve Yemek
48 HABERLER
Dokunuşlar
18 HABERLER
Enstantene
8 HABERLER
Gelenler
87 HABERLER
Hakan Oflazer
14 HABERLER
Halilç
166 HABERLER
Her Telden
206 HABERLER
Metin B
30 HABERLER
Omer Bumedian
16 HABERLER
Oya Çetin
7 HABERLER
Oya Çetin
12 HABERLER
Selman Dündar
7 HABERLER
Tekne Modelleri
16 HABERLER
Vizörümden
7 HABERLER
Yelkenci .org
1231 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar