spot_img
Ana SayfaAktüelAlaska Körfezi Hakkında Bilgiler 2022

Alaska Körfezi Hakkında Bilgiler 2022

Alaska Körfezi (Fransızca: Golfe d’Alaska, Rusça: Zaliv Aliaska), Pasifik Okyanusu‘nun bir koludur ve Alaska’nın güney kıyısı boyunca uzanan ve Alaska Yarımadası ve Kodiak boyunca uzanan eğrilikle tanımlanır. Batıda ada ve doğuda Alexander Takımadaları ile Glacier Körfezi ve İç Geçit’in bulunduğu yer.

Alaska Körfezi Hakkında Bilgiler

Körfez kıyı şeridi, dağların, ormanların ve bir dizi gelgit buzulunun kaba bir karışımıdır. Alaska’nın en büyük buzullarından biri olan Malaspina Buzulu ve Bering Buzulu‘nun Alaska Körfezi’ndeki kıyı şeridine battığına inanılıyor. Kıyı şeridi, Cook Inlet ve Prince William Sound ile birbirine bağlı en büyük iki gölden dolayı yoğun bir şekilde aşınmıştır. Ayrıca Yakutat Körfezi ve Cross Sound’u da içerir. Lituya Körfezi (Cross Sound’un kuzeyinde ve Fairweather Dağı’nın güneyinde bir fiyort), şimdiye kadar kaydedilmiş en güçlü tsunaminin yeridir. Balıkçı tekneleri için korumalı bir demirleme yeridir.

alaska körfezi - alaska körfezi bilgileri ve nerede yer alıyor - alaska körfezinin özellikleri
Alaska Körfezi Hakkında Bilgiler

Ekoloji

SeaWiFS verilerine göre Alaska Körfezi, her yıl metrekare başına 300 gramdan fazla karbondioksit ile Sınıf I, üretken bir ekosistem olarak kabul edilir.

Alaska Körfezi’ndeki mercan resiflerinde derin su mercanları bol miktarda bulunur. Primnoa Pacifica, Habitat Alanlarındaki tanımına önemli bir katkıda bulunuyor. Pacifica, tipik olarak 150 m (490 fit) içinde 900 ile 150 metre (3.000 fit) arasında bulunan bir derin su mercanıdır.

Gulf Stream nedeniyle, “Alaska Körfezi yıl boyunca buzsuzdu” ve kuzeyde yaklaşık 10 derece daha ileride Okhotsk Denizi “kışın buzla kaplıydı”. 1977’de Alaska Körfezi, normal iklim ortamında öngörülemeyen ve beklenmedik bir değişim sergilemeye başladı, bu da deniz yüzeyindeki sıcaklıklarda bir artışa ve ayrıca ticari olarak üretilen balık türlerinin mevcudiyetinin ve çeşitliliğinin artmasına neden oldu. 1970’lerde Kuzey Pasifik denizlerinde benzer uçucu iklim değişiklikleri gözlemlenebilir.

Meteoroloji

Körfez, büyük fırtına üreticilerinden biridir. Ayrıca Alaska’nın güney kısmına büyük miktarlarda buz ve kar döküyor ve Güney Kutup Dairesi’nde en yüksek birikimlerin bazılarına neden oluyor, fırtınalar kıyılar boyunca Britanya Kolumbiyası, Washington, Oregon ve Güney Kaliforniya‘dan güneye doğru taşındı. Güney Kaliforniya gibi (özellikle El Nino olayları sırasında). Pasifik Kuzeybatı ve Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri gibi bölgelerde meydana gelen kar yağışı ve yağışların çoğu ‘nden kaynaklanmaktadır.

alaska körfezi meteoroloji - alaska körfezi iklimi nasıldır - alaska körfezinin iklim şartları
Alaska Körfezi Metoroloji Bilgileri

Kapsam

Uluslararası Hidrografi Örgütü, Alaska Körfezi’nin sınırlarını şu şekilde tanımlar: Alaska Körfezi yedi bölüme ayrılmıştır:

Kuzey Alaska Sahili, Güneydoğu Alaska ve Britanya Kolombiyası Kıyı Sularının kuzey sınırı olan Spencer Burnu boyunca, Alaska Körfezi’nin bitişik adalarını içeren Bering Denizi‘nin güneydoğu sınırı olan Kabuch Point’e çizilen bir çizgi.

ABD Jeolojik Araştırmalar‘ın Coğrafi İsimler Bilgi Sistemi, Alaska Körfezi veri tabanını Alaska kıyılarından kuzeyden güneye bağlı olarak tanımlar. Alaska’nın en güney noktasından batıda Kodiak Adası‘na, doğuda Dixon giriş noktasına kadar uzanan uzun bir hattı vardır.

Alaska Körfezi’nin dağlar, ormanlar ve buzulların birleşimine sahip olduğunu ve bu nedenle ziyaret edilmesi gereken büyüleyici bir yer olduğunu söylemek mümkün. Kıyı şeridi, Cook Inlet ve Prince William Sound (birbirine bağlı iki uzun su kütlesi) ve Yakutat Körfezi ve Cross Sound gibi derin girişlerle doludur. Alaska Körfezi’ne meteoroloji açısından bakarsak, aktif bir fırtına üreten bölgedir. Coğrafi konumu ve iklim özellikleri nedeniyle fırtınalara daha yatkın bölgeler arasında yer alır.

Alaska’nın güney kesiminde bulunan büyük miktarlarda buz ve karlara ek olarak, aynı zamanda güney Kutup dairesinde en büyük kar miktarlarından birini oluşturur. Fırtınaların çoğu güneye yöneliyor ve ardından Britanya Kolumbiyası, Washington ve Oregon’daki kıyı şeritlerini geçiyor. Mevsimsel yağışlar çoğu zaman koyda meydana gelen okyanus akıntıları nedeniyle Alaska Körfezi’nden kaynaklanır.

Bu, nefes kesici bir manzara olan tamamen donmuş doğal olmayan bir konumdur. Cazibe sadece orada değil, dünya üzerinde güzel bir yer. Çevresel koşullar, farklı bölgelerden gelen su akışlarının bu yerde buluşmasına neden olabilir. Alaska Körfezi’nin birden fazla denize battığına dair bir efsane olduğu efsanesidir. Bu doğru değil. Aslında buzullardan gelen tatlı ve tuzlu su ile erimiş su içeren bir karışım.

Yelkenci.org ile yelken sporu hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Buzullardan gelen tatlı sular, Baltık Denizi’nin tuzlu sularıyla çarpıştığında ikisi pek anlaşamaz. İki suyun çarpışması, Pasifik Okyanusu’nun merkezinde çarpıcı bir manzara yaratır. Daha önce çeşitli denizlerin birleşmesi sonucu olduğu düşünülüyordu, ancak şimdiki oluşum hem Tuzluluk hem de su yoğunluklarındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Su ne kadar tuzlu olursa yoğunluğunun o kadar büyük olacağını biliyoruz. Yoğunluğu en yüksek olan su yüzeye çıkma, en yoğun su ise daha derine batma eğilimindedir. Bu özellikler, su bantlarının etkili bir şekilde birleştirilemeyeceği ve bu gözle görülür sınırlar gözlemlenebileceği anlamına gelir.

Alaska Körfezi iklimi

Bölgeye özgü tek şey Alaska Körfezi’nin sadece su karışımı değil, iklimini de inceleyeceğiz. İklim zihin konuşmaları, fırtına atmosferine neden olan bir alandır. Kendine özgü bir davranış modeli sergilediği için meteorolojik olarak sıklıkla araştırılır. Bu ayrıca Alaska’nın güney kısmının, Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyindeki en büyük yoğunluklardan birini oluşturan kar ve buzla dolu olması için ek bir boyuttur.

alaska körfezi iklimi - alaska körfezinin iklim şartları - alaskada iklim nasıldır - alaska körfezinin iklim örtüsü
Alaska Körfezi ve Alaska İklimi

Araştırmalar, Alaska Körfezi’ndeki fırtınaların çoğunun British Columbia, Washington ve Oregon kıyılarına göç ettiğini göstermiştir. Bölgenin özellikleri, iklimi ve okyanus suyu ile buzulların ve buzulların eşsiz kombinasyonu nedeniyle, Alaska Körfezi dünyanın en ilgi çekici bölgelerinden biri haline geldi. Muhteşem manzara arayanların kesinlikle ilgisini çekiyor.

Alaska Körfezi’ndeki suların efsaneleri

İnternette gezinirken birbirine bakan iki denizin standart resmini görmüşsünüzdür. İki bara “Kuzey Pasifik ve Bering Denizi” adı verildi. Büyük miktarlardaki iki su kütlesi, karışmadan birbirleriyle savaşmaya çalışır. Bu su kütleleri arasındaki fark, farklı denizlerden gelmeleri değil, daha ziyade farklı yerlerden gelirler, bu suların özellikleri aynı değildir ve bu nedenle karıştırılamazlar.

Efsaneye göre, farklı sulara sahip iki deniz, olağanüstü bir görsel fenomenle sonuçlanır. Farklı türden sular çarpışır, ancak aslında karışmaz. Bu örneklerde sanki iki sulu boya gibi buluşuyorlar. Bunun gerçek zamanlı olarak gerçekleşmesi durumunda, bu olgunun kaynağını anlamak önemlidir. Girdap akıntıları, okyanus konveksiyonu ve akıntıları tarafından oluşturulan girdaplardır. Tortuları ve suyu dağıtmaktan sorumlu olan doğal motorlar olarak tanımlanabilirler. Girdaplar, tortuları ve suyu dağıtmaktan sorumludur. Girdaplar, daha derinden sığ bölgelere kadar değişen, doğal olarak büyüyen çok çeşitli gıda çıkıntılarına sahip daha besleyici bölgeler sağlar.

Genellikle yüzlerce kilometre uzunluğundadırlar ve uydulardan görülebilirler. Alaska kıyıları, Alaska Körfezi, Bakır gibi nehirler tarafından yıkanan büyük miktarda buzul kalıntısı taşıyan bir girdaptır. Nehir ayrıca, suyun rengini değiştiren ve bulanıklaşmasına neden olan önemli miktarda kil taşır. Girdap girdapları, su gibi belirli sıvıların davranışını belirleyen unsurlardır.

Suların bir araya gelmemesinin nedeni farklı deniz veya okyanuslardan gelmeleri değil, yoğunlukları nedeniyle farklı olmalarıdır. Farklı yoğunluk tuzluluk veya sıcaklıktan kaynaklanmaktadır. Bu şekilde iki farklı su türü, iki ayrı sıvı gibi değerlendirilebilir. Zamanla su homojen hale gelir ve doğal olarak karışır. Bu etkiler meydana gelirken, iki su arasında doğal bir engel vardır. Buna çeşitli sıcaklıklarda termoklin denir ve Alaska Körfezi’nde bulunan farklı tuzluluk seviyeleri durumunda haloklin olarak da bilinir.

Alaska Körfezi’ni çevreleyen gizemin çözüldüğü artık açık! Bir araya geldiğine inanılan ancak karışmamış olan Alaska Körfezi’nin etrafındaki gizem gün yüzüne çıktı. gerçeklik oldukça farklıdır. Alaska Körfezi’ni çevreleyen gizem çözüldü!

Alaska Körfezi, Pasifik Okyanusu’nun kuzey kısmına verilen isimdir.

1.533.280 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Alaska Körfezi’ndeki ana akıntı Ana akıntı, Körfez sularından daha nemli olan ve saat yönünün tersine akan Alaska Akıntısı olarak bilinir. Körfez kıyıları Anchorage, Vildes ve Seward limanlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Farklı renk tonlarıyla dikkat çeken ve birbirine karışmayan körfezin suyunun sırrını öğrenin…

Alaska Körfezi, Pasifik Okyanusu’nun kuzeydoğu bölgesinde yer almaktadır. Bazılarına göre, sadece Alaska’nın değil, Kanada’nın da kıyı bölgesi olduğu bir Alaska Körfezi var, iki su kütlesinin buluştuğu ama karışmadığı. Gerçekte, Dünya’da bulunan suların her biri birbiriyle karıştırılmalıdır. Bununla birlikte, su kütlelerindeki mineral ve içerik farklılıkları nedeniyle Dünya’daki okyanuslar, nehirler veya okyanuslar farklı tonlara sahiptir. Böylece tuz ve tatlı su bir araya geldiğinde karışmıyor gibi görünüyorlar. Ancak, her su kütlesi birbiriyle karışır. Alaska Körfezi’nde buzul ve okyanus sularının birleştiği nokta, içerikteki farklılıklar nedeniyle belirgin görünmektedir. Alaska Körfezi’nin bu gizemi çözüldü!

Alaska Körfezi nerededir? Alaska Haritası

Pasifik Okyanusu’nun kuzeydoğu bölgesinde yer alan Alaska Körfezi’dir. Sadece Alaska’nın değil, Kanada’nın da bir parçası olduğu bu Alaska Körfezi, internette iki okyanusun karışmadığını gösteren bir resimle vurgulanıyor. Alaska Körfezi tam olarak nerede bulunur? Alaska Körfezi olarak bilinen yerle ilgili bazı ilginç gerçekler.

Alaska Körfezi, son zamanlarda yaşanan doğal afetlerin ardından insanların ilgi odağı haline geldi. Yerini öğrenmek isteyenler, haritada Alaska Körfezi’nin bulunduğu ve iki denizin karışmadığını gösteren fotoğraflar keşfettiler. Eğer bir şey varsa, bu fotoğraf gerçekte olanları doğru bir şekilde yansıtabilir mi? Resmin Alaska’nın Alaska Körfezi’nde gerçek olduğuna inanılıyor mu? İşte konu hakkında biraz daha detay.

alaska körfezi bilgileri - alaska körfezinin bilgileri - alaska körfezi hakkında bilgiler
Alaska Körfezi Hakkında Bilgiler

1.533.280 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Alaska Körfezi’ndeki ana akım, Alaska akıntısını oluşturur. Körfez sularından daha sıcak ve saat yönünün tersine akıyor. Körfez kıyıları, Anchorage, Vildes ve Seward’ı içeren limanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Alaska Körfezi’nden çekilen ve iki okyanusun karışmadığı fotoğraflara uzmanlar tarafından birkaç açıklama getirildi. Uzmanlar, iki farklı su tonunun ara sıra birbirine karışmadığını iddia ettiler. Ancak bu konuda bir genelleme yapmak yanlış. Uzmanlar, sınırların sabit olmadığını ve okyanusun ihtiyacına göre suyun karıştırıldığını belirtti.

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Avatar photo
26 HABERLER
Avatar photo
16 HABERLER
Avatar photo
40 HABERLER
Avatar photo
20 HABERLER
Avatar photo
8 HABERLER
Avatar photo
76 HABERLER
Avatar photo
14 HABERLER
Avatar photo
165 HABERLER
Avatar photo
197 HABERLER
Avatar photo
21 HABERLER
Avatar photo
15 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
12 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
9 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
1010 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar