bumbanın ani ve istemsiz hareketi
Kavança; yukarıdaki fotoğrafta, istemsiz kavancayı sönümleyen engelleyici sistem görülüyor.
Yelkenli yatlarda, en fazla yaralanmaya, bumbanın ani ve istemsiz hareketi neden olmaktadır. Genelde bu hareket, rüzgar arkadan gelirken oluşmaktadır. Buna istemsiz kavança adının veririz. Eğer ana yelkeni alttan destekleyen bumbaya yakınsak ve aniden yer değiştirme hareketi yaparsa, kişiye çarpması, insan hayatı konusunda olduka tehlikeli olabilir. Kafa tramvası, omuz kırığı yapabilir hatta denize bile düşürebilir
O yüzden geniş apaz ve pupa seyirleri sırasında güverte üstünde gezinmek güvenli değildir. Havuzluk bölümünde oturmak doğru olacaktır. Uzak yol yapan bazı denizciler, kavançayı engelleyen sistemler montajlarlar. Bunlar, rüzgar değişimi veya dümenci hatası oluşan istemsiz kavançayı engellemektedir.
Bu sayede, daha güvenli seyir yapabilirler. İstemsiz kavançaya davetiye çıkarmamak için iğnecik seyri adını verdiğimiz, tam arkadan gelen rüzgar ile seyir yapılmamalıdır. Yelkencilikte buna pupa seyri adını veririz. Oldukça yavaştır ve en az kuvvet üretilir, eğer pupa seyri yapılması gerekiyorsa çok dikkatli olunmadır, yelken tarafından rüzgar alınmamalıdır.
Ateş Akdoğan© Copyright