SSL GOLD KUPA
Futbol Dünya Kupası, yelkenin sonunda kendi Dünya Kupası var! 1930’daki futbol ve 1987’deki ragbi gibi, SSL Gold Cup da en iyi yelkencileri için tasarlandı! SSL Ulus sıralamasında seçilen Dünyanın En İyi 56 ülkesi , tek Yelkenli Dünya Kupası kupasını kazanmak için mücadele edecek .davet edilen ilk 20 ülkeden biri de Alican Kaynar kaptanlığındaki Türkiye oldu.
SSL Gold Cup
SSL Gold Cup, 19 Mayıs’ta Grandson Lake Neuchatel’de (İsviçre) Eleme Serisi ile başladı. Ocak 2022 SSL Nations sıralamasında İlk 25’ten 56’ya kadar olan tüm takımlar, her biri 4 takımdan oluşan 8 grupta karşılaşıyor. 19 Mayıs – 17 Temmuz tarihleri arasında Eleme Serisinin 5 etabı olacak . Üç ila dört günlük yarıştan sonra, Her grubun sadece ilk iki takımı , 28 Ekim – 20 Kasım 2022 tarihleri arasında Bahreyn’de gerçekleştirilecek Final Serisine katılacak .
SSL yani Star Sailors League (Yıldız Yelkenciler Ligi)
Dünyanın en iyi yelkencileri tarafından tasarlanmış bir seri yarış olarak 2013’te başladı. Dennis Conner’in başkanlığında gelişen SSL; Coutts, Grael, Schüman, Ainslie, Peyron, Scheidt, Cammas, Percy, Goodison, Williams ve daha nice birbirinden iyi yelkencinin katılımıyla 2017 yılında “Dünya Yelken Federasyonu Özel event (Special Event)” statüsü almış yedi yarıştan biri haline geldi. Bu arada diğer yarışlar; Amerika Kupası, Dünya Match Race Turu, SailGP, Okyanus Yarışı, PWA Windsörf, GKA Dünya Kite Turu.
SSL yelken şampiyonlarının basit, etkin ve uygun bütçeli bir küresel platformda kendilerini kanıtlayabilmeleri için dizayn edilmişti. Eski ve yeni şampiyonları yüceltip, geleceğin şampiyonlarının önünü açmak ve yelken sporunu popüler kültürün bir parçası haline getirmek hedefleri dahilindeydi. Star sınıfı olimpik yelkenlilerde iki kişilik ekiplerle düzenlenen bu yarışlar, 2013’te ilk yapıldığı günden beri çok çekişmeli müsabakalara sahne oldu. SSL, tenis şampiyonalarının prensiplerinden modellenerek yıl içinde gerçekleşecek dört büyük turnuva yapılacak. Ve bu turnuvaların kazananları arasında gerçekleşecek büyük finalden oluşmakda. Şimdi bunun üzerine bir de SSL Gold Cup çıktı.
YELKENİN “DÜNYA KUPASI”
Yeni formata davet edilen ilk 20 ülkeden biri de Alican Kaynar kaptanlığındaki Türkiye oldu. Gold Cup’ın amacı SSL’den edinilen tecrübeleri kullanmaktır. Tek tip (one design) kurallarına uygun ve hızlı dokuz kişilik yatlarda en yetenekli yelkenciler için, yat yarışı platformu sağlamaktır. Bunu yaparken teknelerdeki ekiplerin en az yarısının hâlihazırda ülkelerinde ve uluslararası yarışlarda başarılı sporculardan seçilmesiyle, hareketli salma sınıflarından gelenlerle yatçılık tecrübesi olanları dengeliyorlar. Uluslararası sıralamaya göre kurulan takımlar sayesinde kıyasıya mücadeleler izleyeceğimizden şüphemiz yok. Bir de tabii son yıllarda yelken yarışlarının görüntülenmesinde çok büyük ilerleme kaydedildi. Bu sayede Dünya Futbol Kupası izler gibi yelkenin dünya kupasını izleyebileceğiz. Ancak yarışı benzerlerinden farklı yapan en önemli boyutu, Gold Cup takımlarının milli yelkencilerden oluşması. Genellikle TP52, Amerika Kupası, SailGP, Extrem Yelken Serisi gibi müsabakalardan alışkın olduğumuz, milli olmayan karma takımların profesyonel yarışı değil. Organizatörler milli takım olarak yapılacak bu yarışların ülkelerde milli gurur sayesinde yelkene ilgiyi artıracağını öngüyorlar. Bir de gerçekten en iyi yelkenci ülkeler gözler önüne serilecek.
SSL Gold Cup’a hangi ülkeler katılabiliyor?
Her ülke katılabilir. Katılmak isteyen ülkenin yelkencileri online başvuru yapıyorlar; başvurularını takım kaptanı, dümenci veya ekip seçenekleri ile gerçekleştiriyorlar. Olimpik yelkencilerinden kurulu SSL Gold Cup Yönetim Kurulu, o ülkeden yeterli yelkenci başvurmuş ve yelkenciler uluslararası yarışma düzeyinde ise o ülkeyi kabul ediyor ve takım kaptanını belirliyor.
Takımlar Kimlerden Oluşuyor?
SSL kendi bünyesinde bir ranking sistemine sahip. World Sailing Ranking’in aksine burada bütün yelkenciler puan alıp bir sıralamada yer alıyor. One Design yarışan tüm sınıflar bu sıralamaya girebiliyor. Yani Olimpiyat şampiyonu, ülke şampiyonasında yarışan bir optimistçi veya j70’te yarışan yelkencilerin hepsi kendini SSL Ranking’de bulabilir. Takımlarda yer alacak altı sporcu bu ranking’den seçilecek. Belirtilen tarihlerde ranking’de ülkesinde ilk sırada yer alan sporcular da otomatik olarak takıma dahil oluyor. Geri kalan dört sporcuyu ise kaptan belirliyor.
ajas yelkenci.istanbul