Kırlangıç Balığı
Kırlangıç balığı, bilimsel adı ile Triglia lucernadır. Ortalama boyutu 25-30 cm olan kırlangıç balığı kırmızı renktedir. Kırlangıç balığı bütün denizlerimizde bulunmasına rağmen genellikle Marmara, Akdeniz ve Ege’de görülür
Kırlangıç balığı, yüzgeçleri geniş ve uzunca, ortalama 25-30 cm boyunda, sırt rengi kırmızı-pembe, karnı ise pembe veya beyaz olup bütün denizlerimizde yaygın olarak bulunan bir balık türüdür.
Birkaç çeşidi vardır. Bunlardan asıl kırlangıç balığı rengi gayet güzel kırmızı ve bazı yerleri altın yaldızlı, şekil ve büyüklüğü çeşitli olan yan kanatları da gayet göz alıcı renklerdedir. Ağzı büyük ve körüklü olduğu gibi alt ve üst çenelerin ön tarafında az ve ufak olarak sıkça kadife dişleri vardır. Büyük ve renkli gözleri başının üstünde yüksek bir halde bulunur. Ağzında dil yoktur, fakat yukarı kalkan çene içi dil işini görür.
Gözlerinin üstünde ve ön tarafında ve başının üstünde dikenleri olabildiği gibi kulak kapaklarının hem üstünde hem yakınında ikişer tane üçgen şeklinde kemikleri ve bu kemiklerin büyük dikenleri vardır. Üçgen yelesi dokuz dikenden yapılıdır, hemen ardından başlayan ve 16 kılçıktan yapılı bulunan sırt yüzgeci de kuyruğuna kadar uzanır. Kırlangıç balıkları 8 kilo ağırlığa ve 75 cm uzunluğa ulaşabilir ve 20 yıla kadar da yaşayabilir.
Önceki Yazı