Marina Yüzer İskele Sistemlerine Yeni Bir Bakış Açısı; 1970’li senelerden günümüze Turizm Bakanlığımızın büyük destekleriyle büyüyüp gelişen marina sektörümüz, zaman içerisinde artan çevre bilinci ile alternatif marina sistemleri çözümlerine yönelmiştir.
Marina Yüzer İskele Sistemlerine Yeni Bir Bakış Açısı
1970’li senelerden günümüze Turizm Bakanlığımızın büyük destekleriyle büyüyüp gelişen marina sektörümüz, zaman içerisinde artan çevre bilinci ile alternatif marina sistemleri çözümlerine yönelmiştir. Özellikle marina içerisindeki su sirkülasyonunun suyun temizlenerek oksijenlenmeyi arttırması ve burada bulunan canlıların yaşam sürekliliği açısından büyük önem taşıması, su sirkülasyonunu önleyen sabit iskele sistemleri yerine sektöre yön verenleri yeni arayışlara yöneltmiştir. Bu amaçla değişik ürünlerle yapılan bir çok denemenin ardından, beton yüzer sistemler üstünlüğünü kanıtlayarak bütün dünyada marinalarda en çok kullanılan yüzer iskele sistemleri olarak yerlerini almışlardır.
Sistemin Tanımı
Bu başlık altında toplanan ürünlerin yüzebilirliliği ve su içerisindeki güvenilirliliği hususunda sektöre ilk arzında doğal bir kuşku oluşmuştur. Betonun kırılgan bir yapısının oluşu ve hantal görünümü üretimin detayını bilmeyenler Çin bu kuşkuları doğrular niteliktedir.
Betonun su içerisinde yüzdürülmesi yeni bir teknoloji değildir. Tersaneler bu teknoloji ile gezi tekneleri, yük şilepleri, hatta savaş gemileri üretmektedirler. İlgili teknoloji gelişip kullanım alanı genişledikçe ürün çeşitliliği artmış, beton, özel karışımlarla güçlendirilerek alternatiflerine nazaran çok daha sağlam, güvenilir, uzun ömürlü hale getirilmiştir.
Bu sistemlerin yüzmesini sağlayan bünyesinde barındırdığı blok strafor takviyeli hava hazneleridir. Sistem çelik donatı ile güçlendirilmiş olup, bu iş için imal edilen özel beton ile bütünü oluşturur.
Su içerisindeki yüzer kitleler suyun aşındırıcı etkisine ve suda oluşan değişik enerji şekillerine direnç gösterirler. Özellikle beton gibi rijit malzemelerde bu büyük bir önem arz etmektedir. İşte burada üretilen sistemin üretim kriterleri devreye girmektedir.
Getirdiği büyük avantajlar ve uzun ömürlü olmasından ötürü tercih edilen beton yüzer sistemlerin üretim aşaması büyük bir hassasiyet ve teknik bilgi gerektirmektedir. Yaşanılmış tecrübelerle sabit olduğu üzere yüzebilirliliği sağlanıp suya atılan her beton kütle güvenilir değildir. Özellikle marinalarda üzerlerine teknelerin bağlanıp güven ile sığınabilecekleri bir ortamı oluşturmadan çok uzaktır.
Beton yüzer sistem teknolojisi basit bir teknoloji değildir. Muhteviyatında yukarıda açıklanmaya çalışılan etkilere uzun yıllar güvenle karşı koyabilmesi için bir çok kimyasal ihtiva eder. Uluslararası standartlarda ve doğru malzeme ile üretilmeyen beton yüzer sistemler, zaman içerisinde bulundukları değişken koşullara ve doğanın etkilerine karşı koyamayarak, avantajlı olmaktan çıkıp kullanıcılar için problemli emtialara dönüşürler. Bu tip kötü üretilmiş sistemler suda balans sağlayamazlar, yapılarında dış etkilerden dolayı kılcal çatlaklar oluşmaya başlar, üzerlerindeki metal tespit ekipmanlarına gerekli desteği sağlayamadıkları için kırılmalar kopmalar başlar. Tuzlu su çatlaklardan yapının içerisine girerek çelik donanımda pas vekorozyonlara neden olur ,bu da bir süre sonra sistemin kullanılamaz duruma gelmesine ortam sağlar.
Tercih edilecek ürünün satın alma öncesi iyi etüd edilerek üretim şeklinin, kullanılan malzemelerin uygunluğununun, üretimi yapan işletmenin deniz yapılarındaki tecrübesinin mutlak sorgulanması gerekir.
PORTTECH BETON YÜZER İSKELELERİN KLASİK BETON YÜZER İSKELELERE KARŞI AVANTAJLARI NELERDİR…
Marina Teknik LTD.ŞTİ. bünyesinde yer alan Porttech marina teknolojileri,yıllardır üzerinde çalıştığı ve kazanmış olduğu uluslararası üretim tecrübeleriyle pekiştirdiği beton yüzer sistemler teknolojisini, hali hazırda sektörde değişik yöntemlerle üretilmeye çalışılan konvansiyonel imalat tekniklerinden tümüyle farklı ve yurtdışındaki muadillerinden dahi daha üstün niteliklere sahip üretim yöntemleri kullanmaktadır. Bu da ürünü farklı kılmaktadır.
1. Porttech tarafından üretilen yüzer sistemler monoblok yapıya sahiptir. Alışılagelmişin dışında altları kapalıdır. Farklı imalat tekniği sayesinde altı, yan perdeleri ve güverte betonu aynı anda dökülmekte,soğuk derz ve ek bulunmamaktadır.
2. Porttech tarafından üretilen beton yüzer sistemler,son derece dengelidir, yüzer durumda su hattı iskelenin her köşesinde aynı düzeydedir. Dolayısıyla balans sağlamak için bu işin yapısına aykırı harici ilave ağırlıklar kullanılmasına gerek yoktur.
3. Yüzer sistemlerimiz özel tasarlanmış konstrüksiyonu sayesinde son derece sağlamdır. Gerek nakliye sürecinde, gerekse vinçleme esnasında oluşabilecek olumsuzluklara karşı muadillerine nazaran çok daha sağlamdır ve kırılmaz. Hatalı stoklamalara karşı son derece dirençlidir.
4. Dizayn kriterlerinin getirdiği vasıf ile yan darbelere karşı olağanüstü dayanıklıdır. Teknelerin klasik sistemler üzerinde çarpma etkisiyle oluşturdukları hasarların hiçbiri bu sistem üzerinde olağanüstü bir durum olmadıkça hasara neden olmaz.
5. Porttech yüzer beton iskeleler, aynı ölçülerde üretilmiş muadillerine nazaran daha ağardır. Beton yüzer iskele sistemlerinin olumsuz deniz koşullarına suda sahip oldukları hacim ve ağarlık ile karşı koydukları göz önünde bulundurulursa bu durumun avantajı daha iyi anlaşılır. Porttech beton yüzer sistemler su hareketlerini çok daha iyi absorbe ederler. Bu farklı ağarlık sonucu iskelenin sualtı kesimi(draft) daha yüksek üretilmekle beraber,su üstü yüksekliği(freeboard) uluslararası standartlardadır.
6. Yüzer beton sistemlerimizde özel tasarımlı bir beton karışımı kullanılmıştır. Bu karışım sayesinde yüzey kalitesi çok yükselmiş,su geçirim oranı hemen, hemen ortadan kaldırılmıştır.
7. Yüzer sistemlerin güverte yüzeyi yüksek sertlik derecesine kürlenmiştir. Kullanım ömrü boyunca iskelenin üzerinde oluşabilecek darbe etkileri minimize edilmiştir.