Deniz Temizliği
Sürdürülebilirlik çalışmalarını hem üretim hem de kurumsal alanda artıran Türkiye’nin en büyük ıslak mendil üreticisi Sapro; Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşlarından DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ile sosyal sorumluluk projesine imza attı. Proje çerçevesinde kıyı temizliği ve eğitimler gerçekleşecek.
Islak mendil sektöründe Türkiye’nin en büyük üreticisi konumunda bulunan ve sürdürülebilirlik çalışmalarını arttıran Sapro; deniz ve sahillerin kirlenmesini önlemek amacıyla kurulduğu 1994 yılından bu yana örnek projelere imza atan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ile deniz temizliği farkındalığını artırmak üzere bir araya geliyor.
Projenin detayları hakkında açıklamada bulunan Sapro Genel Müdürü Murat Gönül, “Sürdürülebilirlik politikamız kapsamında çok kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik raporumuzun ilkini 2019 yılında hazırlayarak paydaşlarımıza sunduk, 3 yıldır bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ar-Ge laboratuvarımızda geliştirdiğimiz; karbon ayak izini düşürdüğümüz, plastik içermeyen, kompostlanabilir ve doğada çözünebilir, çevre dostu ürünler geliştirerek çevreye olan etkimizi yönetmek için bilinçli bir şekilde çalışıyoruz. Bilinçlenme bireysel olarak başlar ve bu yaklaşımla tüm çalışanlarımızın çevre bilincinin artması, farkındalık kazanarak çevreye ve topluma fayda sağlanması amacı ile TURMEPA ile iletişime geçerek bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik” sözleriyle projenin detaylarını paylaştı.
Sürdürülebilir bir gelecek için temiz bir dünya yaklaşımı ile bu kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Sapro, TURMEPA iş birliği ile karbon döngüsüne çok büyük katkısı olan denizlerimizin temizliği için çalışacak. TURMEPA ile 6 ay sürdürülecek projenin açılış etkinliği 24 Temmuz Pazar günü yapılacak. Sapro gönüllüleri ve TURMEPA yetkililerinden oluşan ekip Marmara Denizi’nde kıyı temizleme etkinliği gerçekleştirecek. 6 ay boyunca farklı tarihlerde düzenlenecek etkinlikler ile kıyılarda oluşan kirliliğin giderilmesine katkı sağlanacak.
Projenin ikinci ayağını ise Sapro çalışanlarına özel farkındalık eğitimleri oluşturacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek online atölyeler ile Sapro çalışanlarının deniz temizliği konusunda farkındalık kazanması amaçlanacak. Alınan uygulamalı ve online eğitimlerin ardından 6 ayın sonunda gerekli yetkinliği ve tecrübeyi kazanan Sapro gönüllüleri bir kıyıyı sahiplenerek, bu sahilde düzenli kıyı temizliği yapmayı sürdürecek.
Sapro gönüllülerinin deniz kirliliği hakkında bilinçlenmesi ve denizlerimizin korunmasına olan bağlılığının artması hedeflenen bu proje ile her bir Sapro gönüllüsünün Sapro’nun sürdürülebilir bir gelecek için temiz bir dünya yaklaşımını benimsemesi ve nesiller boyu denizlerimizin korunmasına ve temiz tutulmasına öncülük etmesi amaçlanıyor.
Sapro hakkında
ISO 500 listesinde yer alan Sapro A.Ş, 1997 yılında, ıslak mendil üretimi gerçekleştirmek üzere Türkiye’de kuruldu. Private label üretim alanında Avrupa’nın en büyük şirketlerinden biri olan Sapro, Türkiye’nin dev perakende şirketleri için üretim gerçekleştirirken, kendi markası Hops’un yanı sıra private label ürünleriyle Türkiye pazarının yüzde 40’ını domine etmektedir. Islak mendil ihracatında birinci sırada bulunan Sapro, Silivri’deki son teknolojik altyapıyla donatılmış tesislerinde, 73 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyetini sürdürüyor. Sapro, tesislerinde; bebek ve kişisel bakım, ev temizliği, araç bakım, hasta bakım, evcil hayvan bakımı, endüstriyel kullanım ürünlerinin yanı sıra el yüzey dezenfektan mendilleri ve antibakteriyel mendiller dahil birçok alanda ıslak mendil üretiyor. Türkiye’nin en fazla Ar-Ge yatırımı yapan 300 firmasından biri olan şirketin son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış laboratuvarlarında, 100’den fazla parametre, ISO 17025 standardına uygun şekilde analiz ediliyor. Sapro’nun çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiye www.sapro.com.tr
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Hakkında
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 28 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi. 1995 yılında yayınladığı “Denizleri Koruma Deklarasyonu”, IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS ve IUCN gibi organizasyonların uluslararası platformlarda desteklerini alan TURMEPA, 19 Haziran 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti.