spot_img
Ana SayfaYazarlarİşyerinde Tükenmişlik Sendromu İle Nasıl Mücadele Edilir?

İşyerinde Tükenmişlik Sendromu İle Nasıl Mücadele Edilir?

İşyerinde Tükenmişlik Sendromu İle Nasıl Mücadele Edilir?

İşyerinizde kendinizi stresli, depresyonda veya aşırı yorgun hissediyorsanız, tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Aynı işi yıllar boyunca yapmak, zihinsel ve fiziksel tükenmişlik nedeni olabilir. Tükenmişlik sendromu aşırı çalışmaktan kaynaklanan haftalar veya aylarca süren bir yorgunluk veya umutsuzluk hissi olarak ortaya çıkar. Ancak, aşağıdaki pratik ipuçlarını uygulayarak işyerinde tükenmişlik sendromu ile mücadele edebilirsiniz.

 

  1. Tükenmişlik Sendromunun Farkında Olun

 

İşyerinizde motivasyon hissinizi kaybetmiş ve işinize tam olarak odaklanamıyorsanız, bu bir tükenmişlik sendromu belirtisidir. Tükenmişlik sendromu genellikle mükemmeliyetçi kimseler, iş adamları ve kendilerini gerçekten yüksek standartlarda tutmayı seven kişilerde ortaya çıkan bir sorundur. Ayrıca, aşırı stresli işyerlerinde bu sorun oldukça yaygındır.

 

  1. Belirtilere Odaklanın

 

Tükenmişlik sendromu duygusal bir tükenme şeklinde başlar, ancak zihinsel ve duygusal sağlığınızı da çok hızlı bir şekilde etkileyebilir. Bu sendrom, zihninizin ve vücudunuzun zor durumlar karşısında verdiği tepkiye göre değişebilir. Aşağıdaki tükenmişlik sendromu belirtileri size bu konuda yol gösterebilir.

 

* Yorgunluk veya uykusuzluk

* Konsantrasyon bozukluğu

* Kaygı ve depresyon

* İştah kaybı

* Sürekli huzursuzluk hali

* Hastalığa karşı artan duyarlılık

 

  1. İşteki Sorumluluklarınızı Gözden Geçirin

 

Kendinizi tükenmiş hissediyorsanız işyerinizdeki sorumluluklarınızı gözden geçirmelisiniz. Çalışma ortamınızın yoğunluğu ve stres durumunuzu yeniden değerlendirmelisiniz. Tükenmişlik sendromundan kurtulmak için stresli görevlerinizden bazılarını uygun olan iş arkadaşlarınıza devredebilirsiniz. İşyerinde ortaya çıkan her stresli durumu ortadan kaldıramayabilirsiniz, yine de stresinizin neden kaynaklandığını çözmelisiniz. Ayrıca, sürekli evet demek zorunda hissetmeyin. İş arkadaşlarınızdan birisi sizden bir yardım isterse ve gerçekten zamanınız yoksa, onlara şu anda yardım edemeyeceğinizi açıkça söylemeniz gayet doğal ve sizin için faydalı olan bir durumdur.

 

  1. Doktorunuza Danışın

 

Stres ve depresyon nedeni ile ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, sağlığınız üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Ancak bu problemle tek başına mücadele etmek zorunda değilsiniz. İşyerindeki yaşadığınız bu durum hakkında mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Psikiyatr veya psikologların uzmanlık alanına giren bu problemin çözümü için çeşitli terapilerden yararlanabilirsiniz. Terapiler yeterli olmadığında ise antidepresan ilaçlar kullanabilirsiniz.

 

  1. Patronunuz ve İş Arkadaşlarınızdan Yardım İsteyin

 

Eğer tükenmişlik sendromundan muzdarip olduğunuzu hissediyorsanız ve bir uzmandan bu konuda yardım almaya başladıysanız patronunuz ve İş arkadaşlarınızdan da size yardımcı olmalarını rica edebilirsiniz. Örneğin, iş yoğunluğunuzu, çalışma saatlerinizi ve çalışma ortamınızı birlikte yeniden deneyebilirsiniz. Eğer, uygun bir zamanda ücretli veya ücretsiz olarak izne çıkıp tatile gitmeyi düşünebilirsiniz.

 

  1. Kendinize Yeni Bir İş Arayın

 

Şu anki iş yerinizde çalışmaya devam etme fikrine gerçekten katlanamıyorsanız, farklı bir iş aramayı düşünebilirsiniz. Mutsuz olduğunuz bir ortamda çalışmak zorunda değilsiniz. Özellikle resmi ve kurumsal bir işte çalışmıyorsanız işten ayrılmanız ve kendinize yeni bir fırsat tanımanız tükenmişlik sendromundan kurtulmak adına çok faydalı olabilir. Yeni bir iş ortamı ve yeni insanlarla tanışmak kafanızdaki düşüncelerin dağılmasına yardımcı olacaktır. Mekan değişikliğinin insanlara çoğu zaman iyi geldiği bilinen bir gerçektir.

 

Sonuç olarak, işyerinde tükenmişlik sendromu yaşamak çaresiz bir durum değildir. Bu sorunu saplantı haline getirmez ve yukarıdaki yolları denerseniz kendinizi kısa sürede daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.

okuyucularımızdan gelenler

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Ates Akdoğan
26 HABERLER
Deniz ve Tekne
25 HABERLER
Deniz ve Yemek
48 HABERLER
Dokunuşlar
18 HABERLER
Enstantene
8 HABERLER
Gelenler
87 HABERLER
Hakan Oflazer
14 HABERLER
Halilç
166 HABERLER
Her Telden
206 HABERLER
Metin B
30 HABERLER
Omer Bumedian
16 HABERLER
Oya Çetin
7 HABERLER
Oya Çetin
12 HABERLER
Selman Dündar
7 HABERLER
Tekne Modelleri
16 HABERLER
Vizörümden
7 HABERLER
Yelkenci .org
1231 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar