Zararlı Deniz Canlıları
Denizlerimizde yaşayan zararlı canlı türleri oldukça azdır. Bununla birlikte yoktur da denilemez. Zararlı deniz canlılarını verdikleri zarara göre iki ana kısında inceleyebiliriz.
Denizlerimizde yaşayan zararlı canlı türleri oldukça azdır. Bununla birlikte yoktur da denilemez. Zararlı deniz canlılarını verdikleri zarara göre iki ana kısında inceleyebiliriz.
1- Isıranlar veya yara açanlar
2- Zehirli özellikte olanlar.
YARA AÇICI ÖZELLİKTEKİ CANLILAR
Çoğunluğu omurgalı canlılar grubundan olsa da omurgasız canlılardan da yara açıcı özellikte olanlar mevcuttur.
Yaralayıcı özellikte saldırıları olan baSlıca ve en büyük tehlike Köpekbalıklarıdır. Bu canlılar ilksel omurgalılardandır. Hayvanın dişleri keskin, kuvvetli ve testere gibi tırtıklı özelliktedir. Koku alma ve duyma özellikleri çok geliSmiStir. Her türlü canlıya saldırabilirler. Çok sığ sulara kadar girebildikleri bilinmektedir. Ağızları vücudun alt kısmında ve hilal şeklindedir. Bu nedenle saldırılarını ya yan yatarak yada sırtüstü dönerek gerçekleştirirler. Avlarının etrafında gittikçe daralan daireler çizerler ve en sonunda ani bir atakla saldırırlar. Derileri de en az dişleri kadar zarar verebilir. Bunun nedeni ise derinin bir zımpara kağıdı kadar sert ve pürtüklü olmasıdır. Tüm dünyada yayılım gösterirler ve yüzeyden 600 m.’ye kadar bulunurlar. denizlerimizde 15 familyası bulunmaktadır.
ZEHİRLEYİCİ ÖZELLİKTE OLANLAR :
Bu canlı grubunun başında Deniz anaları gelmektedir. Üreme dönemlerinde artan knidosist faaliyeti ile acı veren zehir salgılarlar. En tehlikeli türü Okyanus kökenli olan ve Portekiz Savaşçısı ( Portugal Man of War ) denilen oldukça büyük bir canlıdır.
Mahmuzlu camgöz ( Achantias sp ), Domuz köpekbalığı ( Centrina sp ), Çivili köpekbalığı ( Soymnidae ) ve Kedi balıkları ( Scyllidae ) dorsal yüzgeçlerindeki dikenleri ile zehirleyici özelliktedir.
Yassı köpekbalıklarından Vatoslar, Çarpanlar, tırpana, kazıkkuyruk ve folyalarda da zehirli mahmuzlar bulunur. Çarpanlarda ise zehirli mahmuzlar değil, elektrik organları bulunur. Vücudun üst kısmında ve böbrek Seklindeki iki elektrik organı balığın üzerine basıldığında ani elektrik deSarjı sağlayarak dalıcının kalbinin durmasına veya bayılmasına sebep olabilmektedir.
Dipte yaşayan balıklardan Trakonyalar ( özellikle kum trakonyası ) max. 40 cm olan balıklardır. Renkleri sırtta mavi, beyaz, kırmızı, karında kirli beyazdır. Kuma gömülü yaSarlar ve basıldığında dorsal dikenlerindeki diken ıSınlardan zehir salgılarlar. Organ şişer, hücreler ölür, sinirleri etkiler ve hatta ölüm söz konusudur. Oltaya gelebilirler, bu takdirde iğnelerinden tutmamak gerekir. Öldüklerinde dahi sırt yüzgeçleri diktir ve zehirleyici özelliğini kaybetmez.
Diğer bir tür dip balığı Scorpenidae familyası üyeleridir. Bunlar İskorpit, Lipsoz ve Adabeyi’dir. TaSlık, kayalık, kumluk bölgelerde yaSarlar. Sırt ve karın yüzgeçleri ile yanak dikenleri zehirlidir. Zehirleri hafiftir ve az acı verir. Ancak yara ve sancı uzun süre devam eder.
Bunlardan başka Balon balıkları’nın baş ve göğüslerindeki dikenler zehirli olup iç organları özellikle karaciğer ve safrakesesi yoğun zehir içerir. Tatlısu levreğinin de sırt yüzgeçlerinde kümeler halinde zehir bulunur.
Tüm bahsedilen zehir türleri sıcağa dayanıksızdır. Yaralar amonyaklı su ile yıkanmalı, zehir akıtılmalı, varsa iğneler çıkarılmalı ( özellikle trakonyalarda ) ve yara ılık su ile uzunca bir süre yıkanmalıdır. Yara bölgesi hayati organlara yakınsa acilen bir tıp adamına başvurmakta yarar