Dünya Okyanus Günü, Deniz ve Okyanus Ekosistemleri
Dünyamızın üçte ikisini kapsayan denizler ve okyanuslar, ekosistemleri içerisindeki mikroorganizmalar sayesinde soluduğumuz oksijeninin de üçte ikisini üretiyor. Bir milyardan fazla insanın tek besin kaynağı olan denizler ve okyanuslar, iklim koşullarından ekonomik dengelere, dünya üzerindeki yaşamın en önemli öğesini oluşturuyor. Günümüzde okyanus ekosistemlerinin kirlenme, deniz madenciliği ve aşırı avlanma gibi insan temelli etkilerden korunması ve bunun yanı sıra suyun verimli ve tasarruflu değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Endüstriyel arıtma cihazları konusunda alanında 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli, evlerde ve sanayide kullanılan suyun geri kazanımı konusunda bütünsel çözümler sunuyor.
BM Genel Kurulu kararıyla dünya genelinde 2009 yılından bu yana kutlanan Dünya Okyanus Günü, deniz ve okyanus ekosistemlerinin dünyamızdaki yaşam açısından önemi ve bu ekosistemlere yönelik tehditler hakkında farkındalığın artmasını hedefliyor. Dünyamızın üçte ikisini kapsayan denizler ve okyanuslar, ekosistemleri içerisindeki mikroorganizmalar sayesinde soluduğumuz oksijeninin de üçte ikisini üretiyor. Bir milyardan fazla insanın tek besin kaynağı olan denizler ve okyanuslar, iklim koşullarından ekonomik dengelere, dünya üzerindeki yaşamın en önemli öğesini oluşturuyor. Ancak günümüzde kirlenme, deniz madenciliği ve aşırı avlanma gibi insan temelli etkiler, okyanus ekosistemlerinin sürdürülebilirliğine tehdit oluşturuyor.
Öte yandan, insan hayatından doğal ekosistemlere, evsel kullanımdan endüstriyel üretim süreçlerine yaşamın odağında yer alan su, farkında olmadığımız derecede sınırlı bir kaynak. Dünyada yer alan suyun yüzde 1’inden azı doğal haliyle erişilebilir ve kullanılabilir durumda. Bu nedenle gerek endüstriyel gerekse evsel kullanımda açığa çıkan atık suların arıtımı büyük önem taşıyor.
Endüstriyel arıtma cihazları konusunda alanında 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli, sanayide ve evlerde kullanılan suyun geri kazanımı konusunda bütünsel çözümler sunuyor. Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli’yi bünyesinde barındıran Kazancı Çevre Tekniği’nin Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, atık su arıtımının deniz ve okyanus ekosistemlerinin korunması açısından önemine dikkat çekerek, “Arıtılmamış veya yetersiz arıtılmış atık suların denizlere deşarjı, su kalitesi ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Diğer taraftan, dünyamızda erişilebilir ve kullanılabilir tatlı su, oldukça kıt bir kaynak. Su arıtımının önemi, denizlerin ve okyanusların korunması ile sınırlı değil. Sanayide ve evlerimizde açığa çıkan atık suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı, dünyamızdaki yaşamın sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahip” şeklinde konuştu.
Erişilebilir ve Kullanılabilir Tatlı Su, Dünyamızdaki Suyun Yüzde 0,5’i ile Sınırlı
BM verilerine göre, dünyamızda bolca bulunan suyun sadece yüzde 0.5’inin kullanılabilir ve erişilebilir tatlı su olduğunu ifade eden Artun Kazancı, “Dünyanın tatlı suyunun çok büyük bölümü buzullarda, kutup buzullarında, atmosferde ve toprakta hapsolmuş; aşırı derecede kirli ya da yer altında ekonomik maliyetle çıkarılamayacak derinlikte. Dünya genelinde kullanılabilir ve erişilebilir su kaynaklarının kıtlığı, evrensel bir kabulle “Küresel su krizi” olarak ifade ediliyor. BM raporlarına göre, günümüzde 2 milyardan fazla insan temiz, güvenli içme suyuna erişimden yoksun. Suya erişimden tamamen yoksun insanların sayısı da 700 milyonun üzerinde. BM, 2025 yılı itibarı ile 1,8 milyar insanın mutlak su kıtlığı olan ülkelerde veya bölgelerde yaşayacağını öngörüyor. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde yüz milyonlarca kişiyi yerinden edebilecek su kıtlığı kaynaklı göç risklerine, hatta su savaşları tehdidine dikkat çekiyorlar. Bu kadar hayati ve sınırlı bir kaynağın verimli ve tasarruflu değerlendirilmesi, evlerde ve sanayide kullanılan suyun geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı çok önemli” dedi.
Yüzde 95’lere Varan Oranda Yeniden Kazanım, Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanımın Mümkün
Küresel su krizi tehdidini bertaraf etmenin ve su güvenliğini sağlamanın bireylere, ülke yönetimlerine ve sanayi kuruluşlarına önemli sorumluluklar yüklediğini vurgulayan Artun Kazancı, “Bu konu şirketimizin varoluş amacı ve faaliyetlerimizle de doğrudan ilgili. Dünya genelinde su tüketiminin yüzde 20’si sanayide gerçekleşiyor. Ülkemizde bu durum görece olarak henüz biraz daha iyi durumda. Türkiye’nin su tüketiminde sanayinin oranı yüzde 15’in altında kalıyor; ancak önlem alınmazsa 10 yıldan kısa bir sürede bu oranın yüzde 20’e çıkması ve aşması riski var. Rielli markamızla sunduğumuz yenilikçi ve doğa dostu çözümlerimizle, sanayi tesislerinde atık sularda yüzde 90-95’lere varan geri kazanım, geri dönüşüm ve yeniden kullanım oranlarıyla sanayi kuruluşlarına, hem çevresel performans alanında su çekimi, üretim birimi başına su tüketimi gibi sürdürülebilirlik parametrelerinde önemli iyileşmeler hem de su maliyetlerinde yüzde 50’ye yakın tasarruf olanağı sunuyoruz. Projeye ve su maliyetlerine bağlı olarak, belirli lokasyonlarda tasarruf oranları yüzde 50’nin üzerine çıkabiliyor, yatırımın kendini karşılama süresi de 8 -9 ay olarak gerçekleşebiliyor. Evlerde ve yaşam alanlarında ise lavabolardan ve duşlardan gelen gri suların geri kazanımı ile faturalarda yüzde 40 tasarruf edilebiliyor” dedi.
Önceki Haber