Ekonomik Takvim
Forex piyasalarında günümüzde birçok alanda işlem gören para birimleri bazı zaman dilimlerinde etkilenmektedir. Özellikle de son derece önem arz eden rezerv para birimi ile ilişkili olan veriler çok daha fazla takip edilmekte ve etki alanları gereği birçok para biriminiz son derece ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. Söz konusu ekonomik takvimlerin açıklanmasında Tarım Dışı İstihdam gibi ülkelerin ekonomi politikalarını ve ekonomik dirençlerini doğrudan etkileyen ibareler açıklanmaktadır. Birçok ülke bu verilerin açıklanmasından sonra ciddi kararlar almakta olup etkileyici bir politika izleme eğilimine girerler. Öyle ki bu alanda, Tarım Dışı İstihdam verilerinin açıklandığı alan ve dönemlerde piyasalarda çok ciddi sayılabilecek sıçramalar tabiri caizse anormallikler vuku bulur. Devletler, ülkeler, büyük ve gözde şirketler Tarım Dışı İstihdam verilerinin açıklanması gibi önemli zamanlarda işlemlerini açık bırakabilir ve hatta normal düzeyde, kazanmakta olduğu paranın çok daha fazlasını kazanabilmeyi hedefleyebilir.
Biz, Tarım Dışı İstihdam verilerinin açıklanmasının hemen ardından küçük yatırımcıların açıkta işlemlerinin bulunmasını önermiyoruz. Ekonomik Takvim dahilinde açıklanmış olan istihdam verileri piyasaya ve ekonomiye son derece ciddi düzeyde etki edebilir.
Tarım Dışı İstihdam benzeri açılan ekonomik takvimdeki verileri aşağıda verelim;
-Tarım Dışı İstihdam Değişimi
Tarım sektörü dışında kalan bütün sektör dahilinde çalışan bireylerin hakkında detaylı olarak raporlandırılmasını içeren ekonomik takvimin en gözde verisidir.
Tüm dünyada ABD, para birimi Dolar’ın yönünü belirleyebilecek bir nitelik olarak tüm dünyada değerlendirilmektedir.
-ADP Tarım Dışı İstihdam Değişkliği
Tarım Dışı İstihdam Verilerinden hemen iki gün önce çarşamba günü resmi olarak açıklanır. ADP verilerinin “olumlu” olarak açıklanması, doların yukarı yönde hareket edeceğinin habercisidir.
-İstihdam Talepleri
Haftalık olarak yayınlanmaktadır. İşsizlik sigorta başvuruları değerlendirilir. Açıklanan değerlerin beklenenden düşük olarak karşımıza çıkması USD üzerinde olumlu yönde etki yaratabilir.
-ABD İşsizlik Oranı
Aylık olarak Cuma günleri yayınlanmaktadır. Bir ekonomi için işsizlik son derece önemlidir. Ve normal değer aralığı %4-%5 olarak değerlendirilebilir. İşsizlik oranı düştüğünde USD yükselecektir.
-Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(GDP)
Bir ülkenin ekonomi büyüklüğünü değerlendirir. Büyümekte mi, duraklamada mı yoksa düşüşe mi geçtiğine karar verir. GDP olumlu yönde hareket ederse dolar yükselebilir.
-Retail Sales
Pozitif yönde artış göstermesi dahilinde USD değer kazanır.
Önceki Yazı