Mate Çayının Faydaları Nelerdir?
Mate bitkisi zayıflatıcı etkisi olan bir bitkidir. Güney Amerika’da yetişen bu bitkinin insan sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır.
Mate çayı nedir?
“ Yerba Mate “ ağacının yaprakları ile elde edilen Mate çayının zayıflatıcı etkileri bilinmektedir. Mate çayı oldukça zengin bir içeriğe sahiptir, bol miktarda vitamin ve mineraller içerir. A grubu vitaminleri, B1,C,B6, nisain vitaminlerini içeren Mate çayı aynı zamanda magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi birbirinden değerli mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. Yerba Mate Avrupa da “yeşil altın “ olarak anılmaktadır. Paraguay yağmur ormanlarında doğal bir şekilde yetişen yerba mate ağacından mate çayı elde edilmektedir. Avrupa da Paraguay çayı olarak ta bilinir.
Mate çayı teobramin ve kafein gibi bazı uyarıcı maddeler içerir, zayıflatıcı etkisi olduğundan obezite tedavisinde rahatlıkla kullanılır. Latin Amerika mate çayını sihirli çay olarak tanımlamaktadır. Mate çayı kuvvet vericidir, susuzluğu giderir ve açlığı yatıştırır.
MATE ÇAYININ FAYDALARI
- İştahı azaltır ve tokluk hissi verir
- Uykusuzluğa iyi gelir ve uykuya geçme sürecinde yardımcı olur.
- Yağ yakıcı özelliği bulunmaktadır
- Mide ve bağırsak sağlığını destekler
- İdrar sökücü etkisi bulunmaktadır.
- Bağışıklığı destekler
- Enerji ve kuvvet verir
- Kalp damar sağlığını korur
Mate çayını her yaş grubundan birey rahatlıkla kullanabilir. Metabolizması yavaş çalışanlar için oldukça ideal bir bitki çayıdır. Mate çayı tüketerek kendinizi daha enerjik ve zinde hissedebilirsiniz.
MATE ÇAYININ ZARARLARI VE DE YAN ETKİLERİ NELERDİR?
- Mate çayı gereğinden fazla içilirse, fazla enerji vereceğinden vücudu yorar ve uykusuzluğa neden olabilir.
- Fazla içildiğinde sindirim ve sinir sistemleri üzerinde etkili olduğundan kusma, mide bulantısı, kabızlık gibi problemler e neden olabilir.
- Bazı araştırmalar aşırı sigara içen bireylerde aşırı mate çayı tüketiminin kansere neden olabileceğini ortaya koymuştur.
- Mate çayından günde 1 fincan dan fazla içmemek gerekiyor. Mate çayını kür şeklinde kullandıktan sonra mutlaka bir hafta ara verilmelidir.
- Önceki Yazı