Astım Nedir?
Solunum yollarını tıkayıp nefes almayı güç hale getiren kronik hastalığa astım denir. Astım, solunum yollarının duyarlılığın artması ile gelişir. Tetikleyiciler nedeni ile, hava yollarında salgılanan mukus adı verilen yapışkan sıvı artar ve hava yollarını daraltır. Büyük ve küçük hava yolları etkilenebilir. Kapalı ortamda çok kalmak, ev tozu ve akarlar gibi alerjenler astımın artışına neden olabilir. Astım atakları, hava yollarında daralma ve krizler şeklinde seyreder. Ataklar nefes darlığı, öksürük ve hırıltı ile belirti gösterir.
Astım Belirtileri Nelerdir?
Göğüs ağrısı, kuru ve balgamsız öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler astım hastalığına işaret edebilir. Astım bazı alerjenlere bağlı olarak tetiklendiğinde, bronşlardaki salgının artması ile birlikte ödem oluşabilir. Belirtiler kısa süreli olup kendiliğinden düzelebilir. Soluk alıp vermekte güçlük çekildiğinde ya da diğer belirtiler şiddetlendiğinde hastahaneye yatış gerekebilir.
Astım Tanısı Nasıl Konur?
Hastanın ataklarının haftada kaç kez ortaya çıktığı, atakların gece mi gündüz mü yaşandığı, aile bireylerinde astım hastalığının varlığı gibi durumlar sorgulanır. Hastanın öyküsü dinlendikten sonra, solunum fonksiyon testi, akciğer grafisi, burun salgı testi, elerji testi gibi tetkikler yapılır.
Alerjik Astım
Bahar aylarında ortaya çıkan alerjik astım, alerjik rinitle birlikte seyreder. Alerjik faktörlere bağlı olarak kendini gösterir ve kadınlarda daha sık rastlanır.
Astım Tedavisi Nasıldır?
Astımın kesin bir tedavisi yoktur, kullanılan belirli ilaçlar vardır. Bu ilaçlar düzenli kullanıldığında astım kontrol altına alınabilir. Alerjik astımda uzmanlar tarafından verilen çeşitli alerji ilaçları kullanılır. Astım atakları sırasında solunum yollarına uygulanan nefes alıp vermeyi kolaylaştıran sprey ilaçlar kullanılır. Kortizon astım tedavisini destekler.
Astım ataklarını tetikleyen alerjenlerden uzak durmak, nefes egzersizleri yapmak astım krizlerini azaltır ve fayda sağlar. Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı, kimyasal duman ve kokulardan uzak durmalıdır. Astım belirtileri şiddetlendiğinde mutlaka bir uzmanla görüşülmelidir.
Önceki Yazı