Dansın Beden Ve Ruh Sağlığndaki Yeri
Antik çağlardan bu yana dansın iyileştirici etkisi bilinmektedir. Hastalık gibi durumlarda iyileştirici olarak kullanılmıştır. Dans alternatif tedaviler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Sağlığı koruma etkisinin yanında onarma etkisi de bulunmaktadır. Dans /hareket terapisi adı altında ilk kez 1940’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde psikiyatri hastanelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Avrupa ülkerinde uygulanmaya başlaması dans/hareket terapisinin gelişmesine katkı sağlamıştır.Şuan da bir çok alanda uygulanmaya devam etmektedir.Türkiye’de az kullanılmasına rağmen gün geçtikçe daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. DHT’nin en önemli bileşenleri beden,dans,yaratıcılık ve teröpatik ilişkidir.
Dans etmenin beden ve ruh sağlığına katkıları vardır. Bunlara örnek vermemiz gerekirse hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Son dönemde yapılan araştırmalarda insan beynindeki nöronları etkileyen hastalıklarla ilgili ,18 ay süresince dans eden ileri yaştakı yetişkinlerde hafıza ve yön bulma konularında artış görülmüştür. Dans,beynin hipokampüs bölgesinin gelişimi sağlayan bir aktivitedir. Dans etmek bir spor sayılmaktadır. Tıpkı spor yaparken salgılanan serotonin hormonun salgılanmasıyla mutluluk seviyesinde artışa sebep olur. Aynı zamanda dans etmek ödül hormonu olarakta bilinen dopamin hormanının salgılanmasını da sağlar. Serotonin ve dopamin hormanları stres,depresyon,kaygı,üzüntü gibi duygu durumlarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.Dans etmenin bilinen diğer faydası ise özgüven artırması ve sosyal becerileri geliştirmesidir. Dans etmek, kısalan kasların uzamasına ve esnekliğin artmasına yardımcı olmaktadır. Beynin daha yavaş yaşlanmasını sağlar. Yaratıcılığı artırır. Kavrama becerilerini geliştirir. Dans/hareket terapisi otizm,şizofreni gibi hastalıklarda da uygulanmaktadır. Şizofreni hastalarından oluşan araştırmada kontrol grubuna kıyasla deney grubundaki hastaların öfke ve depresyon durumlarında azalma olduğu gözlenmiştir.Demans hastalarında uygulanan dans/hareket terapisinde hastaların bellek,motor,bilişsel becerilerinde olumlu etkiler gözlenmiştir.
Araştırmalar göz önüne alındığında dans/hareket terapisinin farklı gruplara uygulandığı ve hastalıkların semptomlarına karşı etkili olduğu görülmüştür. Anksiyete,depresyon ya da şizofren gibi hastalıkların semptomlarında oluşan olumlu etkilere bakıldığında dans/hareket terapisinin hastalıkların etkilerini kontrol altına alma konusunda yardımcı olduğu görülmüştür.
Önceki Yazı