spot_img
Ana SayfaYazarlarBiyoteknoloji Nedir?

Biyoteknoloji Nedir?

Biyoteknoloji Nedir?

Başlıca amacı insan hayatının kalitesini artırmak olan ve hayatımızın bir parçası haline gelen biyoteknoloji, kısaca canlı organizmaların hücrelerinde bulunan fonksiyonları incelemek ve değiştirmek için kullanılan tekniklerdir. Bir başka deyişle biyoteknoloji, bitki, hayvan ve mikroorganizmaları DNA teknolojisi ile geliştirmeyi amaçlar. Kendiliğinden var olmayan ya da ihiyaçlarımızı karşılayacak kadar bulunmayan maddeleri daha fazla üretmek amacı ile kullanılan teknolojilerin tümüdür.

Biyoteknoloji birçok sektörde kullanılmaktadır. Günümüzün hem teknolojik hem bilimsel alanda en önemli faaliyetleri arasında yerini almıştır. Biyoteknoloji, modern teknolojinin doğa bilimlerine uygulanmasını kapsar. Bilgisayar, makine, elektrik-elektronik mühendisliği gibi mesleklerden yararlanarak biyoteknoloji alanında birçok gelişme sağlanmıştır.

Biyoteknoloji Hangi Alanlarda Kullanılır?

Biyoteknoloji uygulamaları, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, mikrobiyoloji, immünoloji, enzimoloji, protein mühendisliği, biyoproses teknolojileri gibi birçok alanı içersinde bulundurur. Biyoteknolojinin sanayi, tarım, hayvancılık ve sağlık gibi sektörlerdeki gelişmelerde büyük rolü vardır. Hayatımıza birçok faydası olan biyoteknolojinin aynı zamanda zararları da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, doğal denge ve döngülerde bozulmalar, ekosistem üzerindeki olumsuz etkiler, genetiği değiştirilmiş meyve ve sebze üretimi, çevre kirliliği ve toksik atıklar meydana gelmesi, biyolojik silah yapıı gibi olaylardır.

Biyoteknolojinin Sağlık Alanına Yararları Nelerdir?

Biyoteknolojinin, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde önemli bir yeri vardır.Meydana gelebilecek salgın ve bulaşıcı hastalıkların ve kanser gibi ölümcül olabilecek zorlu hastalıkların erken teşhis edilmesine faydaları olmuştur. Ayrıca kanser hastalığında gen tedavisinin geliştirilmesini sağlamıştır.Genetik hastalıkların azalması ve önlenmesi için kök hücrenin saklanmasında ve üretilen ilaçların geliştirilmesinde de kullanılır. Biyoteknolojik ilaçların enfeksiyon, otoimmün ve onkoloji hastalıklarının tadavileri başta olmak üzere, birçok alanda kullanıldığı bilinmektedir. Aşı sektöründe, DNA, sentetik peptid, rekombinant aşı endüstrisinin gelişiminde kullanılır. Büyüme geriliği gibi sorunlara fayda sağlayacak, bulaşıcı hastalıklara karşı koyacak proteinlerin ve bazı hormon, antikor, vitamin ve antibiyotiklerin üretilmesinde kullanılır.

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Avatar photo
26 HABERLER
Avatar photo
16 HABERLER
Avatar photo
40 HABERLER
Avatar photo
20 HABERLER
Avatar photo
8 HABERLER
Avatar photo
76 HABERLER
Avatar photo
14 HABERLER
Avatar photo
165 HABERLER
Avatar photo
197 HABERLER
Avatar photo
21 HABERLER
Avatar photo
15 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
12 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
9 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
1015 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar