Dolar Nedir?
100 Sent’e denk gelen para birimine dolar denir. ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Karayipler, Pasifik, güneydoğu Asya ve Afrika’daki bazı ülkelerin resmi para birimidir. Uluslararası ticarette en çok kullanılan para birimlerinden biridir. 18. yüzyılda ABD’nin resmi para birimi olmuştur.
Doların Tarihi
Dolar, 1500’lü yıllarda ortaya çıktı. Bohemya Krallığı’ndaki Joachimsthal’de doların atası olan gümüş sikke kullanıldı. Bu sikkeler Joachimsthaller adını aldı. Bu isim uzun olduğu için halk tarafından thaller olarak telaffuz edilmeye başlandı ve İngilizce’ye dolar olarak çevrildi. 1600’lü yılların sonlarına gelirken İspanyollar gittikçe büyüyordu ve bu büyüme İngilizlerin büyük ilgisini çekmişti. Kuzey Amerika’daki İngiliz Kolonileri bağımsızlığını ilan etmeden önce İspanyollarla anlaşma yaptı. Bu anlaşmayla İngilizler bağımsız oldu ama bu bağımsızlık onları iki seçeneğe itti. Ya kendi para birimlerini kullanacaklardı ya da İspanyol dolarını. İngilizler doları kullanmayı tercih etti. 1739 yılında ise Benjamin Franklin doğa manzaralı dolar basmaya başladı ama bu dolarlar sahtesi olmasın diye kabartmalı olarak basıldı. 1792’de verilen kararla ABD’nin resmi para birimi haline geldi. 1861 yılında ise ilk ABD banknotu dolaşıma girdi. 1913 yılında Federal Reserve Bank ülkenin merkez bankası olur. Bu banka da Amerikan Merkez Bankası Banknotları adlı yeni paraları dolaşıma sunmaya başlar. Sahteleri çıkmasın diye 10 yıllık periyotlarla piyasaya sunar. Dolar en son 2010 yılında basılmış ve günümüze kadar gelmiştir.
Dolar Neden Önemlidir?
Amerikan doları, dünya ticaretinde en çok kullanılan para birimidir. Ticaretin yaklaşık %60’ı dolar ile yapılır. Bugün tüm dünyada yaklaşık 7 trilyon dolar değerinde döviz, yaklaşık 4 trilyon dolar değerinde ise altın bulunur. Doların bu kadar yaygın kullanılmasının en önemli sebebi Bretton- Woods para sistemidir. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ile birlikte 44 ülkenin ABD liderliğinde kurdukları bu sistemin en önemli özelliği sadece doların altına dönüşüyor olabilmesidir. Bunun sonucunda elinde dolar olan müttefik ülkeler altın almak için doları elinde tuttu ve bu sayede dolar değer kazandı. 1971 yılında sistem çökmesine rağmen dünya ticaretinin çok büyük bölümünü yapan bu ülkeler dolar kullanmaya devam etti. Dolar güvenli bir liman olarak görülüyordu, artık bu bir trend haline geldi ve uluslararası piyasada dolar söz sahibi oldu.
Önceki Yazı