E Arşiv Fatura
E arşiv fatura genelde E-FATURA ile karıştırılıyor. Birbirinden farklı iki sitem ikiside fatura kesmek için kullanılir.Fakat e arşiv fatura daha küçük ölçekli firmalar içindir.
E arşiv fatura keslirken dikkat edilmesi gerekenler vergi dairesinde e portal seçeneğinden kesiliyor. E portal sistemine girerken her firmanın kendine ait kullanıcı şifresi ve adı var.Mali müşavirler den alabilirsiniz kendinize ait olan şifrenizi ve adınızı. Sisteme girdikten sonra üst menüyü seçin kısmı var oraya tıklayım e arşiv yazan kısma tıklanır.Gelen anasayfada kullunıcı işlemleri yazıyor. Kullanıcı işlemlerine tıklanınca fatura oluştur, taslaklar kısmı çıkıyor , eğer fatura kesilecek se fatura oluştur kısmına tıklanır, geçmiş faturaları görmek isteniliyorsa taslaklar kısmına tıklanır.
E arşiv faturasında fatura oluştur kısmına tıklandıktan sonra tarihi kendisi seçiyor. Ama 7 gün geri dönük tarih seçebiliyorsunuz. Fatura türü önemli onu belirliyorsunuz tevkifatlı mı irsale mi satış vb. Hangi kuruma kesecekseniz vergi numarası kısmı var onu girdiğinizde direk vergi dairesi ve kurum ismi çıkıyor.Keseceğiniz kurumun adresini yazıyorsunuz.Ülke seçimini yapıyorsunuz.
Satır ekle kısmına tıklayıp fatura açıklaması maddelerini ekleyebilirsiniz.Bu kısmın üzerinde vergi ekle kısmı var kdv tevkifat vb. Vergiler var tıklayıp seçiyorsunuz vergi ekle kısmına tıkladıktan sonra satırlarına tek tek bu kısım ekleniyor.Kdv kısmını seçtikten sonra kdv tevkifatlı keseceksiniz kurumunuza ve tevkifatınıza bağlı kısımlar çıkıyor. Örnek verecek olacaksam 5/10 tevkifatlı olmasını istiyorsanız 603 nolu kısımda yapım onarım bakım yazıyor tabi ki firmanızın yaptığı işe göre de seçenekleri değiştiriyorsunuz. 601 nolu kısmı seçtiğiniz de 3/10 tevkifatlı fatura kesebiliyorsunuz. Bütün işlemler bittikten sonra
E fatura kesildiği zaman direk sistemden kesilen kurumlara gönderilir, E arşiv fatura da sistemden kesilen faturayı bilgisayara indirip her kurumun mail adresine tek tek gönderilir.
Önceki Yazı