spot_img
Ana SayfaYazarlarHemogram Nedir?

Hemogram Nedir?

Hemogram Nedir?

Hemogram; tam kan sayımıdır. Kişinin hastalığı bulunuyorsa, yapılan hemogram testi ile bu hastalık net olarak ortaya çıkar. Kan içerisinde bulunan hücrelerin incelenmesi ile yapılan hemogram sonucunda, hücrelerin içerisindeki değerler bu şekilde net olarak ölçülür. Kan dolaşımı içerisinde üç tane hücre grubu mevcuttur.

Bu hücre grupları ise şunlardır.

  • Kırmızı kan hücreleri ile adlandırılan ve oksijen ile karbondioksitin taşıma görevini üstelenen eritrosit.
  • Beyaz kan hücreleri diğer bir gruptur. Bu kan hücreleri bağışıklık sisteminde görev alırlar.
  • Trombosit kan hücreleri ise kan damarlarında oluşmuş olan problemlerin giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Trombositler kanın dışarıya çıkmasına müsaade etmezler.

Aynı zamanda trombositler pıhtı meydana getiren hücreler olarak bilinirler.
Hemogram Testi Nasıl Yapılır?
Kişinin genel sağlık durumunun nasıl olduğunu net olarak ortaya çıkaran hemogram testi, eğer bir hastalık bulunuyorsa bu rahatsızlık sürecisinin daha hızlı tedavi edilmesini sağlar. Hastalıkların tanısında önemli olan hemogram, yönlendirici etkiye sahiptir. Hemogram yapılışı ise bazı kanser türleri bu şekilde daha kısa sürede tespit edilir. Başta lösemi ve kemik iliği hastalıkları olmak üzere, anemi ve enfeksiyona bağlı olan hastalıklar hemogram testi yapılması ile ortaya çıkar. Genel sağlık görünümü için etkili olan hemogram, son zamanlarda kişilerin sıkça başvurduğu testlerin başında geliyor.

Hemogram nasıl yapılır? sorusunu ise insanlar merak ediyorlar. Hemogram testi için kişiden belli miktar kan alınır. Aç veya tok olmak çok önemli değildir. Kişiden alınan kan tüp içerisinde muhafaza edilir ve laboratuvar test aşamasından geçirilir. Tüp içerisinde muhafaza edilen kan pıhtılaşma yapmaz ve bu şekilde korunur. Gerekli olan aşamalardan geçen kan hücreleri, hemoglobin molekülün dışarı çıkması ile sayım ve hesaplama yapılır. Bu şekilde hemogram testi yapılmış olur.
Hemogram Raporlanması Nasıl Yapılır?
Gerekli sayım ve işlemlerin ardından hemogram raporlanması yapılır. Test yapıldıktan sonra ortaya çıkan bazı değerler, kısaltmalar ile ifade edildikten sonra, raporlama işlemine devam edilir. Hemogram raporlanması kırmızı ve beyaz kan hücre değerlerinin sayı değerleri ile, hemoglobin ve trombosit sayısının ne kadar olduğu kağıt üzerinde ortaya çıkar. Kan hücrelerinin raporlanması, sınırda olan değerlerin yüksekliğine ve düşüklüğüne göre yapılır. Yetişkinlere nazaran çocukların sınır değerleri, yaş ve cinsiyetlere göre belirlenir ve bu şekilde raporlanır.

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Avatar photo
26 HABERLER
Avatar photo
16 HABERLER
Avatar photo
40 HABERLER
Avatar photo
20 HABERLER
Avatar photo
8 HABERLER
Avatar photo
76 HABERLER
Avatar photo
14 HABERLER
Avatar photo
165 HABERLER
Avatar photo
197 HABERLER
Avatar photo
21 HABERLER
Avatar photo
15 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
12 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
9 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
1015 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar