14.3 C
İstanbul
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
Ana SayfaYazarlarOn Parmak Yazma Teknikleri

On Parmak Yazma Teknikleri

On Parmak Yazma Teknikleri

On parmak özetle, belli yöntem ve teknikleri kullanarak hem klavyeye hem de ekrana bakmadan yazı yazabilme becerisidir. Klavyede on parmakla bakmadan hızlı ve doğru, severek, keyif alarak, yorulmadan, metin yazmak takdir edilecek bir beceridir. Lakin bu duruma gelebilmek bazı aşamalardan geçmek ve belirli bir eğitim almakla mümkün olabilmektedir. On parmak yazma tekniklerini bilmek ve öğrenmek için mutlaka ama mutlaka Büro Yönetimi Öğretmenlerinden, Halk Eğitim Merkezlerinden, Ticaret Meslek Liselerinden veya özel kurs merkezlerinden, teknik bir yardım alın. Kurslara katılın. internet sitelerinde hazır olarak yer alan on parmak programlarını başlangıçta kullanmayın. Asla kendi başınıza on parmak yazmaya başlamayın. Bunları dikkate almazsanız sonunda çok zorlanırsınız. Sürekli şunları tekrar eder durursunuz.

 

l Ben hızlana mıyorum,

l Çok hatalı yazıyorum,

l Yanlışım çok çıkıyor,

l Şu harfleri çok karıştırıyorum gibi..

Yorulmadan, fazla zaman kaybetmeden, zevkle, yanlışı az hatta yanlışsız ve sürekli yazmak, on parmakla klavyeye bakmadan yazma on parmak yazma tekniklerini bilmek ile mümkün olmaktadır. Peki o zaman aşağıdaki adımları uygulama zamanı geldi, haydi başlayalım!

 

  1. Sandalyeye mutlaka dik oturun. Yani doksan derece açı olacak şekilde oturun.
  2. Dirseklerinizi vücudunuza yakın olacak şekilde tutun. Dirseklerinizi çok açmayın.
  3. Ekranı tam karşınıza alın. Aranızda minimum olarak 60-70 cm uzaklık olsun. Çapraz şekilde oturmayın.
  4. Ayak üst üste gelecek şekilde atmayın. Böylece sinirler gerilir. Gerilen sinirler bir süre sonra sizi rahatsız ederek masadan kalkmanıza neden olacaktır.
  5. Ellerinizi kepçe durumunda getirerek parmaklarınızı temel sıraya(u, i, e, a, ü, t, k, m, l, y, ş)yerleştiriniz. Şöyle ki; sol serçe parmağı ‘u’, sol yüzük parmağı ‘i’, sol orta parmağı ‘e’, sol işaret parmağı ‘a’, tuşlarına yerleştirin. Ü ve T harfleri boşta gelecek atlayarak sağ işaret parmağı ‘k’, sağ orta parmağı ‘m’, sağ yüzük parmağı ‘l’, sağ küçük parmağı ‘y’ harflerine getirerek parmaklarınızı temel sıraya yerleştiriniz. ‘ş’ tuşu boşta kalacak.
  6. Avuç içleriniz klavyeye veya masaya dokunmayacak şekilde havada tutunuz.
  7. Tuşlara parmak uçlarınızı çok az değdirerek üzerinde tutunuz. Tuşlara bastırarak tutmayınız. Baş parmaklarınız aralık çubuğunun üzerinde olsun.
  8. Klavyenizi benimseyin. Kendinize güvenin. Tuşlara korkmadan vurun. Yanlış yazmaktan çekinmeyin. İlk başlarda yanlışınız çok olacaktır. Bu sizi asla yıldırmasın. Kendinize yanlış yapma hakkı tanıyın.
  9. Çalışmak için kendinizi iyi hissettiğiniz zaman dilimlerini belirleyin.
  10. Ekrana ve klavyeye bakmayın. Gözünüzü çalışma notlarınızdan ayırmayın. Bunu yapmazsanız ileride çok yanlış yapmanıza neden olacaktır.
  11. Günlük üç seans (sabah, öğlen, akşam) olacak şekilde 30 dakika egzersiz yapın. 30 dakikalık egzersizlerde en fazla bir mola verin. Yorulduğunuz zaman kollarınızı yanlara ve aşağıya salarak dinlendiriniz. Şunu asla yapmayın. Bu egzersiz esnasında çalışmayı bırakıp ikide bir çay molası, internet molası vb.. yollara başvurmayın. Sadece kollarınızı dinlendirin. Burada önemli olan çalışmanın bölünmemesidir.
  12. Bir an öncehızlı yazmakduygusuna kapılmayın. Yavaş yavaş, adım adım ilerleyin. Kendinizi kasmayın. Azminizi kaybetmeyin. Bu bir süreç işidir. Sabreden derviş sonunda on parmak yazarmış.

 

Tekrar ediyorum. Yazım esnasında ekrana ve klavyeye bakmayınız. Gözünüz çalışma kitabınızda olsun. Bu durumu şöyle izah edecek olursak; bir araba şoförünü düşünün. Araba sürerken sürücü sadece yola bakar. Hiçbir zaman gaza, debriyaja, vites koluna bakmaz. Bunlar sırasıyla otomatik olarak şoför tarafından kullanılır. Eğer sürücü yoluna bakmaz gaz pedalına, debriyaja, vites koluna bakarsa sürekli kaza yapar veya arabayı kullanamaz. İşte on parmak yazmakta buna benzer. En başta sabrederek ekrana ve klavyeye bakmadan yazarak, zamanla parmaklarınızın tuşlara otomatik olarak gittiğini göreceksiniz. Zaman ilerledikçe vuruş sayınızda artacak. Yeter ki kendinize güvenin ve sabredin. Unutmayın! Sabır, bu işin kalbidir.

 

On parmak yazma tekniklerini öğrenmeniz en fazla üç haftanızı alacaktır. Bu süre kişinin kapasitesine göre 10 ile 20 gün arasında değişmektedir. On parmak yazma tekniklerini öğrendikten sonra hızlı yazmayı öğrenmek için minimum bir aya ihtiyacınız vardır. Harflerin yerini kısa sürede öğrenirsiniz lakin hızlanmanız zaman alacaktır. Bu yüzden çok sıkılacaksınız, pes etmeyin ve sabır taşı olun. Bu süre zarfında “La havle” zikrini en çok bu süreçte kullanmalısınız. Sağlıcakla kalınız.

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Avatar photo
26 HABERLER
Avatar photo
15 HABERLER
Avatar photo
36 HABERLER
Avatar photo
18 HABERLER
Avatar photo
8 HABERLER
Avatar photo
75 HABERLER
Avatar photo
14 HABERLER
Avatar photo
165 HABERLER
Avatar photo
197 HABERLER
Avatar photo
21 HABERLER
Avatar photo
15 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
12 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
9 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
889 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar