Uzun Yol Seyrinde Yanınızda Bulunması Gerekenler
Uzun yol seyirlerine çıkacak teknelerde, güvenli ve rahat bir yolculuk için birçok malzeme ve ekipman gereklidir. İşte uzun yol seyirine çıkacak teknelerde bulunması gereken bazı malzemeler:
- Can yeleği: Her yolcu için uygun büyüklükte bir can yeleği bulunması gerekmektedir.
- Can Simiti ;tekne boyu 7 metreden ve sürati 7 deniz milinden az teknelerde aranmaz, tekne boyu 15 metreden az her teknede bir adet (at nalı şeklinde de olabilir) bulunacaktır. Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede birisi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunacaktır.
- Yedek yelken ve yedek halatlar: Uzun yolculuklarda yelken veya halatların kopması veya zarar görmesi olasıdır. Bu nedenle, yedek yelken ve yedek halatlar bulundurmak önemlidir.
- Rüzgar yönünü belirlemek için pusula ve rüzgar ölçer: Uzun yolculuklarda doğru yönde seyretmek için pusula ve rüzgar ölçer önemlidir.
- Haritalar: Yolculuk yapılacak bölgenin haritaları bulundurulmalı ve seyir esnasında kullanılmalıdır.
- Elektronik navigasyon cihazları: GPS, radar ve diğer navigasyon cihazları, doğru bir seyir için kullanılabilir.
- İletişim cihazları: Radyo, telefon veya uydu telefonu, acil durumlar için kullanılabilir.
- Güneş enerjisi veya jeneratör: Elektrik enerjisi sağlamak için, güneş enerjisi veya jeneratör gibi bir enerji kaynağı bulundurmak gereklidir.
- Yakıt, su ve gıda: Uzun bir yolculuk için yeterli yakıt, su ve gıda bulundurmak önemlidir.
- Yangın söndürme cihazları: Teknedeki yangın riskini azaltmak için yangın söndürme cihazları bulundurmak gereklidir.
- İlk yardım malzemeleri: Küçük kazalar veya yaralanmalar durumunda ilk müdahaleyi yapmak için ilk yardım malzemeleri bulundurulmalıdır.
- Deniz fenerleri ve yedek ampuller: Gece seyirlerinde veya kötü hava koşullarında, diğer gemilerin tekneleri görmesi için deniz fenerleri kullanılabilir. Manyetik Pusula ile Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde Seyir Fenerleri, Siyah Küre, Kampana, Düdük ve benzeri teçhizat her teknede bulunacaktır.
- Tuvalet malzemeleri ve temizleme malzemeleri: Uzun yolculuklarda tuvalet ihtiyacı için uygun malzemeler bulundurmak gereklidir.
- Pis Su Tankı; tuvaleti olan teknelerde bulunacak, kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olacaktır.
- Denize Çöp Atılmasının Yasak Olduğunu Belirten Levha; boyu 12 metreyi aşan bütün teknelerde bulunacak, herkesin göreceği bir yere asılacaktır.
- Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı (son baskı) ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu her teknede bulunacaktır.
Uzun yol seyirine çıkacak teknelerde, yukarıdaki malzemelerin yanı sıra, teknede bulunacak kişi sayısı, yolculuğun süresi ve seyrin yapılacağı bölgeye göre farklı malzemeler de gerekebilir.Teknede, ışıklı ve savlolu can simidi, paraşütlü işaret fişeği, el maytabı, duman kandili, hizmet botu, can salı, dürbün, balta, ayna, termometre, barometre, seyir haritaları, pergel, paralel cetvel, kalem, silgi, yangın battaniyesi, Denizde Canlı Kalma Elkitabı, Amatör Denizci Elkitabı, VHF ve/veya SSB telsiz telefon, GPS, RADAR, EPIRB ve SART cihazları’nın bulunması faydalıdır. Bu nedenle, yolculuk öncesi detaylı bir liste yapmak ve gerekli tüm malzemelerin bulunduğundan emin olmak önemlidir.
Önceki Yazı