spot_img
Ana SayfaYazarlarYelken Kanat

Yelken Kanat

Yelken Kanat

Yelken kanat tek kişilik bir uçuş aracı olup motora sahip değildir ve rüzgâr ile diğer hava hareketleri sayesinde uçmayı sağlar. Bunun için genellikle yamaç paraşütü yapılan yerler tercih edilmektedir. Bunun için kullanılan kanatlar yaklaşık 25 ile 30 kilogram ağırlıkta olup açıldığında on kanat uzunluğa sahip olmaktadır. Katlanmış hali ise standart dört metre olarak ifade edilir.

 

Yelken kanatlar kendi içerisinde başlangıç, orta ve ileri sınıf olmak üzere üç çeşide ayrılmaktadır. Eğitimlere yeni başlayan kişiler için başlangıç sınıfı eğitim kanatları seçilir. Uçuş deneyiminin artmasıyla birlikte farklı tür kanatlara geçilmektedir. Fakat ileri seviye kanatla uçabilmek için fazla sayıda uçmak ve ciddi seviyede deneyim kazanmış olmak şartı vardır.

 

Yelken Kanat Sporu

Yelken kanat sporu delta kanat ismiyle de bilinen bir tür hava sporudur. Bu ismin verilmesinin sebebi kanadın şeklinin delta şekline benzemesidir. Yapı olarak bakıldığında planörcülük ile yamaç paraşütünün karışımı şeklinde de ifade edilebilir. Bu spor için kullanılan kanatlar kompozitten ya da alüminyumdan yapılmış bir iskelete ve bunun kaplandığı kumaşa sahiptir. Kanatın alt kısmında pilotun binmesi için özel olarak tasarlanmış asılı biçimde tutunmayı sağlayan bir düzenek vardır.

 

Serbest uçuş tekniğine sahip olan yelken kanat süzülme ile çalışır. Bu sporda dünya çapında rekorun Jonny Durand ve Dustin Martin’e ait olduğu bilinir. Rekor 3 Temmuz 2012 tarihinde Zapata, Teksas’ta kırılmıştır.

 

Yelken Kanat Hakkında Merak Edilenler

Yelken kanat ya da diğer ismiyle delta kanat ile yaklaşık 761 kilometre uçulmuştur. Yani bu uçuş İstanbul’dan Adana’ya olacak şekilde gerçekleştirilebilir. Kayakta olduğu gibi bu sporda da hareketler ağırlık merkezinin kaydırılması ile kontrol edilebilir. Spor esnasında ağırlığın on katı fazlasını taşıyabilecek bir sistem ile kişi güvence altına alınmaktadır. Böylece yanlış kurulum ya da hasar olmadığı sürece düşme riski ortadan kalkmaktadır. Meydana gelebilecek beklenmedik durumlara karşı kişiye yedek paraşüt de bağlanmaktadır. Yasal olarak bakıldığında bu spor için herhangi bir belgeye gerek yoktur. Ancak düzenlenen yarışmalara katılabilmek için genellikle sertifika olması zorunluluğu vardır. Böylece hem yarışan hem de diğer yarışmacılar güvence altına alınmaktadır.

Okuyucularımızdan Gelenler

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Avatar photo
26 HABERLER
Avatar photo
24 HABERLER
Avatar photo
47 HABERLER
Avatar photo
18 HABERLER
Avatar photo
8 HABERLER
Avatar photo
86 HABERLER
Avatar photo
14 HABERLER
Avatar photo
166 HABERLER
Avatar photo
204 HABERLER
Avatar photo
27 HABERLER
Avatar photo
16 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
12 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
16 HABERLER
Avatar photo
7 HABERLER
Avatar photo
1189 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar