Boğmaca Aşısı
Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde belirli aralıklar ile belirli hastalıkları bertaraf etmek için aşılandırma çalışması yapılır. Periyotlar ile uygulanan bu aşılama aşı takvimi aracılığı ile rahatlıkla kontrol edilebilir. Bazı hastalıklar konusunda ise ayrıca özen göstermek gerekir. Bu hastalıklar arasında bulunan boğmaca dünyada her yıl elli milyondan fazla kişiye bulaşıp üç yüz bin kişinin de hayatını kaybetmesine neden olduğu için mutlaka tedbir alınması gereken hastalıklar arasında ilk sırada gelmektedir. Boğmaca aşısı ile kontrol altına alınan bu hastalığa yakalanmamak için özellikle doğum sonrası annelere mutlaka uygulanması gerekir.
Boğmaca mikrobu hava kanalı ile yayıldığı için çok bulaşıcı bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre iki haftadan uzun süren inatçı öksürüklerin kaynağının yüksek oranda boğmaca olduğu tespit edilmiştir. Bebeklere bulaşmasını yakın çevre etkisi ile gerçekleştiği için aşı uygulaması özellikle bebekler için hayati önem taşımaktadır.
Bulaşıcı hastalıklar arasında ilk sırada gelen boğmaca için yapılan aşının koruyuculuğu on yıla doğru azalır. Bu yüzden aşı olmanızın üzerinden on yıl geçmiş ise boğmacaya yakalanma ve bulaştırma riskiniz yüksektir. Yeni doğanların boğmaca ile ilgili aşı olması ise ikinci aylarında gerçekleştirilmektedir. Bebeklerde boğmaca ile birlikte diğer bulaşıcı hastalıkların olumsuz etkilerinin yaşanmaması için koza stratejisi adı verilen bir uygulama öneriliyor. Bu stratejiye göre bebeğe yakın ve temas halinde olan anne, baba, bakıcı, kardeş ve sağlık çalışanlarının da aşılanması bebeğin hastalığa yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltacaktır.
Önceki Yazı